
Economie
Ilie Şerbănescu, despre profitul record al Petrom: Când ai monopol, poţi să faci ce vrei
ilie-serbanescu-profitul-record-petrom-cand-ai-monopol-poti-sa-faci-ce-vrei.jpg

După vânzări fără precedent, de 5,3 miliarde de euro, profitul operaţional al Petrom, deci cel de dinainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor, s-a cifrat la peste un miliard de euro. La acesta au contribuit mai multe elemente, în special creşterea cu 40% a preţului mediu al petrolului Brent în 2011, comparativ cu 2010. Şi producţia de petrol şi gaze naturale a crescut anul trecut cu un procent, în timp ce vânzările de gaze şi energie au crescut în 2011 cu 18 procente, până la peste 855 de milioane de euro.
"Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţională remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei", spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe într-un comunicat.
Analistul economic Ilie Şerbănescu spune însă la RFI că profitul nu e rezultatul unei conduceri admirabile, ci a monopolului deţinut de companie. "Nu trebuie să aibă management bun. În cazul monopolurilor nu trebuie să fi nici prea deştept, nici prea bun, nici prea formidabil manager… Dacă ai monopolul, faci ce vrei, exact ce face OMV în România. A primit monopolul de la statul român şi-l foloseşte în scopuri de profit. Nu e vorba de a exploata oportunităţi de piaţă, de a avea abilităţi manageriale… Nu. Pur şi simplu, doar responsabilitate şi restul ţi-l aduce monopolul, care aduce bani şi-n criză. Creşte preţul, pentru că-I permite monopolul, chiar în condiţiile în care scade consumul şi cererea. Scurt pe doi", declară Ilie Şerbănescu.
Pierderi de 95 de milioane de euro
La capitolul pierderi, OMV a trecut peste 95 de milioane de euro, la care se adaugă provizionul de 120 milioane euro constituit în trimestrul al patrulea, pentru a acoperi amenda Consiliului Concurenţei. Acesta a anunţat în ianuarie sancţionarea mai multor companii, inclusiv a OMV Petrom.
Amenda a fost aplicată în urma unei investigaţii cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţa locală a sortimentului de benzină Eco Premium. O perdea de fum, crede analistul economic Ilie Şerbănescu. "În cazul în care Consiliul Concurenţei dorea într-adevăr să penalizeze acest cartel, se referea la cartelul zilnic care există şi care funcţionează zilnic, zilnic, zilnic… Ei, cum să spun, fac ce vor aici, pentru că statul român nu le dă peste mână. Ia să-i retragă însă licenţa, să vedeţi cum s-ar conforma şi asta nu în favoarea statului român, în favoarea consumatorilor!", spune Şerbănescu.
Într-adevăr, anul trecut, pe fondul creşterii repetate a preţului la benzină, sute de şoferi au protestat în cele mai inedite moduri împotriva practicilor companiilor din distribuţia de carburanţi, fără succes însă. Şoferii au denunţat spolierea românilor.
Petrom spune însă că românii şi statul român au avut doar de câştigat. OMV Petrom este un pilon de stabilitate şi un partener de încredere pentru economia românească, din perspectiva taxelor plătite la bugetul de stat, a aprovizionării cu energie a consumatorilor şi a investiţiilor, susţine directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
Potrivit companiei, Petrom ar asigura 35% şi 40% din consumul de energie, fie că vorbim de petrol sau de gaze. De asemenea, 10%–11% din veniturile bugetare ale ţării provin de la companie, care, în plus, ar contribui şi la creşterea economică a României prin investiţiile realizate. Acestea s-au cifrat la 30 de miliarde de lei noi în perioada 2005-2011, dar au scăzut anul trecut cu un procent, la 4,8 miliarde de lei.
"Un pahar de apă în ocean"
În opinia analistului economic Ilie Şerbănescu, toate aceste "contribuţii" la bugetul de stat sunt "un pahar de apă în ocean", dacă ne gândim la cât a pierdut statul român vânzând compania către OMV. În prezent, grupul austriac deţine 51% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei peste 20% din titluri.
Anul trecut, statul a vrut să vândă, dar fără succes o parte din aceste acţiuni pe bursă, unde nu a obţinut însă un preţ convenabil. Să mai încerce acum, după bilanţul de succes al Petrom? Ilie Şerbănescu spune că oricum, nu mai contează, câtă vreme statul a pierdut controlul. "Mai are vreun cuvânt de spus statul român în deciziile pe care le ia OMV? Nu, aşa că mi-e foarte egal ce se întâmplă: dacă va vinde, dacă nu va vinde, tot se vor duce pe apa Sâmbetei", consideră analistul economic.
În acţionariatul Petrom se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie tot de peste 20%. Anunţul privind profitul OMV Petrom în 2011 a dus la o creştere a preţului acţiunilor companiei. Acesta a atins cel mai ridicat nivel din vara anului trecut, de 0,40 de lei noi pe titlu.
Să mai spunem că anul acesta, compania intenţionează să plătească dividende din acest profit. O decizie va fi luată la Adunarea Generală a Acţionarilor din 27 aprilie. Anul trecut, compania a plătit dividende pentru anul 2010, în valoare de un miliard de lei.