Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iliescu: Dacă aș fi închis pentru Revoluție, ar protesta toată țara

Primul președinte post-comunist al României spune într-un interviu pentru BBC și publicat de România Liberă că nu a fost responsabil pentru cei care au murit în Revoluție, asa cum susțin unele voci – dimpotrivă, a fost chiar o țintă a celor care trăgeau în zilele respective. “Cine ar putea să mă judece pe mine în legatură cu Revoluția Română ? Să fim serioși “.

Primul președinte post-comunist al României spune într-un interviu pentru BBC și publicat de România Liberă că nu a fost responsabil pentru cei care au murit în Revoluție, asa cum susțin unele voci – dimpotrivă, a fost chiar o țintă a celor care trăgeau în zilele respective.

“Cine ar putea să mă judece pe mine în legatură cu Revoluția Română ? Să fim serioși “. Așa a răspuns Ion Iliescu atunci când jurnalistul John Simpson de la BBC i-a spus că din mărturiile strânse de el mulți oameni susțin că fostul președinte al României ar trebui să fie în închisoare în urma evenimentelor de la Revoluție și a celor din timpul mineriadelor din anii 90.

Primul președinte post-comunist al României susține că nu a chemat minerii în București. În plus Ion Iliescu crede că poporul a simțit că a făcut sacrificii de-a lungul întregii vieți și că în zilele Revoluției s-a implicat în procesul de transformare a țării.

El susține că cei care spun că ar trebui să fie în închisoare nu sunt oameni normali, și mai mult, dacă cineva ar încerca așa ceva, ar provoca un protest general în întreaga țară.

Referitor la procesul soților Ceaușescu, fostul președintele al României susține că decizia începerii procesului a fost luată de un grup de șapte oameni, din care făcea parte și recunoaște că alt verdict nu ar fi putut fi dat.