Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imigranţii bulgari trimit în ţara de origine sute de milioane de euro anual

numai-spania-sunt-trimise-anual-bulgaria-162-milioane-euro.jpg

Numai din Spania sunt trimise anual în Bulgaria 162 de milioane de euro

Anul acesta, imigranţii bulgari au trimis lunar în ţară 68 de milioane de euro. Spre deosebire de situaţia de acum cinci-zece ani, ei nu mai aduc mărfuri – cu excepţia automobilelor de mâna a doua -, întrucât magazinele bulgare nu diferă ca sortiment şi preţuri de cele de la Roma, Madrid sau Londra.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

Tot mai des, banii imigranţilor sunt investiţi în proprietăţi imobiliare sau în afaceri. În 2011, pentru prima dată, aceşti bani au depăşit ca volum investiţiile străine. În primele zece luni, imigranţii au trimis aproape 700 de milioane de euro, şi vorbim aici numai de transferuri bancare. Nu toate, întrucât Banca naţională urmăreşte numai transferurile ce depăşesc 50.000 de euro, iar băncile comerciale nu întotdeauna dau informaţii despre transferurile mai mici. Suma reală este cu cel puţin 50% mai mare decât cea anunţată. La aceasta se adaugă banii în numerar şi valoarea automobilelor de mâna a doua şi a mărfurilor aduse în scopul vânzării. În aceeaşi perioadă, investiţiile străine în economia bulgară s-au cifrat la 668 de milioane de euro.

Cea mai mare parte din imigranţii economici se află în Europa. În pofida crizei, transferurile lor se menţin la un nivel constant, în timp ce investiţiile străine marchează un pronunţat trend negativ. În aceste condiţii, banii imigranţilor devin o tot mai importantă sursă de formare a capitalului naţional. 80% din transferuri sunt egale cu plăţile efectuate din buget spre casa naţională de pensii.

Numai jumătate din cei aproximativ 1,2 de milioane de imigranţi trimit bani în ţară. O mare parte şi-au adus copii şi rudele cele mai apropiate în noua lor patrie, au cumpărat acolo case şi au demarat afaceri.

Cea mai mare comunitate bulgară se află în Statele unite ale Americii – 300.000, din care 50.000 trăiesc la Chicago. 170.000 lucrează în Spania, 150.000 – în Grecia, şi câte 100.000 în Italia şi Marea Britanie. 200.000 prestează munci sezoniere în Grecia, Belgia, Germania şi alte ţări din Uniunea Europeană. Numai din Spania sunt trimise anual în Bulgaria 162 de milioane de euro.

Într-un studiu al Academiei Bulgare de Ştiinţe, se arată că 15% din populaţia aptă de muncă a lucrat în străinătate în ultimii cinci ani. Din cauza crizei au revenit în ţară câteva zeci de mii de imigranţi. Majoritatea însă se pregătesc să plece din nou.

În ultimul timp, majoritatea imigranţilor investesc în proprietăţi imobiliare ale căror preţuri au scăzut simţitor după 2008. O mare parte din case şi apartamente sunt închiriate. 10% din transferurile băneşti reprezintă investiţii în educaţia copiilor.

Petio Petkov: Tot mai des, banii imigranţilor sunt investiţi în proprietăţi imobiliare sau în afaceri