Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Impozitarea marilor averi dă frisoane

euro.jpg

Impozitarea marilor averi dă frisoane

În Franţa sunt aşteptate cu oarecare nelinişte noile măsuri fiscale promise de guvern. Iar opoziţia îşi continuă ofensiva împotriva unei măsuri pe care a anunţat-o preşedintele François Hollande, cea de impozitare a marilor venituri la nivelul de 75 la sută.

Nimic nu s-a decis încă, dar această reformă provoacă polemici, dezbetarei şi reflecţii. Chiar şi în rândurile stângii este analizată justeţea acestei măsuri. Ministrul bugetului, Jérôme Cahuzac a arătat săptămâna trecută că un astfel de nivel de impozitare, pentru venituri de peste un milion de euro pe an, ar fi necesară. Cel puţin pentru perioada cât Franţa va face eforturi în vederea achitării datoriilor sale.

Ori, cum guvernul prevede revenirea la echilibrul bugetar în 2017, se poate deduce că măsura ar putea fi menţinută în viitorii cinci ani, dacă ea se va concretiza la toamnă. În Franţa a fost de multe ori evocată problema salariilor exorbitante, indecente de care beneficiază unii patroni de companii, unii directori de bănci sau unii sportivi.

Reacţii de protest sau de dezgust au fost exprimate de unii membri ai clasei politice franceze cînd s-a aflat de exemplu că Zlatan Ibrahimovici, noul jucător "achiziţionat" de clubul de fotbal Paris Saint Germain, va fi plătit cu 14 milioane de euro net pe an.

Ori, ca să-i rămînă acestui sportiv 14 milioane net, aşa cum cere el, suma prevăzută de club este mult mai mare...  

Cotidianul Le Figaro avertizează astăzi că măsura socialiştilor ar putea să ducă la un exod în străinătate a marilor grupuri instalate în Franţa sau a unor cadre care câştigă peste un milion de euro anual. Unele grrupuri au şi început să-şi delocalizeze diverse sectoare, scrie LE FIGARO, în timp ce altele pregătesc noi baze salariale astfel încît oamenii cu mari responsabilităţii să fie plătiţi sub plafonul fatidic.

Măsura, care pentru mulţi lideri ai stîngii apare ca una justă, mai ales pe timp de criză, este criticată de experţii ziarelor de dreapta ca fiind de natură să afecteze forţele “vitale ale economiei franceze”.

Paradoxul francez constă însă în faptul că multe dintre vedetele vieţii literare, muzicale şi sportive din Franţa sunt deja domiciliate fiscal în străinătate. Mari actori, precum Alain Delon, cîntăreţi, precum Johny Hallyday sau Charles Aznavour, scriitori, precum Michel Houellebecq sau Marc Lévy, sportivi precum Alain Prost sau Cédric Pioline.

S-ar spune că pentru mulţi Franţa este absolut necesară ca spaţiu de afirmare, dar cînd vine vorba de plătit impozite aceste mari nume preferă exilul fiscal.