Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Început de panică la Atena: câţi bani au retras grecii într-o singură zi din bănci?

inceput-panica-atena-cati-bani-au-retras-grecii-intr-o-singura-zi-banci.jpg

Criza politică din Grecia se suprapune peste cea economică (Foto: Reuters/Yves Herman).

Noile alegeri parlamentare anticipate din Grecia vor avea loc pe 17 iunie. Premier interimar a fost desemnat preşedintele Consiliului de Stat, Panayiotis Pikramenos. Între timp, în plan economic, panica pune stăpânire pe populaţie: grecii au retras într-o singură zi din bănci peste 700 de milioane de euro.

"Perspectiva europeană se află pe muchie de cuţit", "Negocieri sub ameninţarea alegerilor şi ieşirii din zona euro, iată ce a condus din nou la un eşec", "Se caută Guvern cu voce şi forţă". Acestea sunt doar câteva dintre titlurile pe care le-am putut citi pe paginile principalelor cotidiene apărute miercuri în Grecia.

Este cert că atât în presă, cât şi analiştii politici se tem că alegerile din iunie nu vor schimba prea mult peisajul politic din Grecia. Sondajele arată că stânga radicală va obţine şi mai multe mandate decât a câştigat la alegerile din 6 mai.

Noile alegeri parlamentare anticipate din Grecia vor avea loc pe 17 iunie. Premier interimar a fost desemnat preşedintele Consiliului de Stat, Panayiotis Pikramenos.

Între timp, aflăm că grecii au retras luni din bănci peste 700 de milioane de euro, potrivit unor discuţii între preşedintele Karolos Papoulias şi liderii partidelor. Grecii retrag bani din bănci aparent din cauza temerilor faţă de o devalorizare rapidă în cazul în care ţara părăseşte zona euro, potrivit stenogramelor negocierilor avute luni de Papoulias cu liderii politici.

 
Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia, despre criza politică şi economică din Grecia