Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îndoieli în drumul spre euro

Ungaria, Bulgaria şi România sunt în acest moment mai rezervate când vine vorba despre adoptarea monedei europene.

Cele trei state încep să vadă mai degrabă avantajele de a nu fi în zona euro, decât beneficiile monedei comune europene.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat recent că ar fi "nerealist" ca Ungaria să adopte euro înainte de sfârşitul deceniului, adăugând că acum "este mai bine să nu fii în zona euro". În acelaşi timp însă, Orban afirmă că Guvernul său depune  eforturi pentru o mai strânsă integrare în zona euro. Guvernul Ungariei va anunţa în luna februarie o serie de măsuri ce vizează reducerea cheltuielilor legate de pensii, ajutorul de şomaj şi subvenţiile pentru medicamente. Şi totuşi, spune premierul ungar, „cele mai drastice reguli legate de cheltuieli ar trebui să se aplice ţărilor care au adoptat euro, şi nu celor care au propriile monede”. Aceasta pentru că, printre altele, statele care se află în afara zonei euro au o variantă la îndemână pentru a-şi ajusta deficitele externe şi anume devalorizarea monedei naţionale. O variantă dureroasă, dar eficientă.

Bulgaria nu se grăbeşte să adere la euro, preferând să monitorizeze evenimentele legate de moneda europeană, lovită de criza din interiorul zonei euro”, a spus Kalin Hristov, Guvernatorul băncii centrale din Bulgaria. Economia bulgară are un curs monetar fix, legat de euro, ceea ce o aduce mai aproape de moneda europeană.

Cu toate acestea, opiniile oficiale privind trecerea la moneda euro s-au nuanţat în ultima perioadă. Dacă până de curând responsabilii bulgari vorbeau despre o aderare rapidă, în acest moment, declaraţiile sunt mai degrabă reţinute. Indiferent însă de acest lucru, disciplina fiscală rămâne deosebit de importantă pentru Bulgaria, deoarece un deficit bugetar mare ar putea pune presiune asupra cursului levei, care este legat de euro.

În schimb, statele din zona euro au propriile îngrijorări. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat recent că „moneda europeană este în continuare prea puternică faţă de dolarul american şi afectează prestaţia exportatorilor din zona euro”. Ceea ce înseamnă că „războiul valutelor” este încă departe de a se fi încheiat.

 
Cronica Economică cu Dragoş Ghiţulete