Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inflaţia o ia la galop

Inflaţia aproape că s-a dublat în 2010 faţă de anul precedent. Rata anuală a urcat în decembrie la 7,96%, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Cea mai mare contribuţie a avut-o scumpirea mărfurilor nealimentare şi în special preţurile la tutun (26%) şi combustibili (15%).

La categoria servicii, tarifele la apă, canal şi salubritate au urcat cu peste 15%, transportul urban s-a scumpit şi el, iar preţurile la abonamentele telefonice s-au majorat cu aproape şase procente.

La alimente, cartofii au continuat să se scumpească, iar creşterea din luna decembrie a fost de 6,73%. Preţurile la ouă au crescut şi ele, dar avansul a fost mai mic, mai exact de 3,2%.

Scumpiri de peste 1% au mai fost înregistrate la mălai (2,13%), făină (1,8%), ulei (1,7%), fructe proaspete (1,22%), alte legume (1,7%), lapte de vacă (1,1%) şi miere de albine (1,24%).

Rata inflaţiei

Radu Limpede, analist economic

AscultăDownload

Analistul economic Radu Limpede spune la RFI că dublarea inflaţiei a fost cauzată de majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată.

"Dacă nu am fi avut acea majorare de TVA la jumătatea anului trecut, pe fond de criză, pe fond de reducere a consumului, probabil sau aproape sigur că BNR ar fi reuşit să se încadreze în ţinta de inflaţie", explică Radu Limpede.

Inflaţia este unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 de miliarde de euro.

În acelaşi timp, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă, pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.