Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Influenţa agenţiilor de rating ar putea fi redusă drastic

influenta-agentiilor-rating-ar-putea-fi-redusa-drastic.jpg

Comisia Europeană ar putea reduce puterile agenţiilor de rating.

Uniunea Europeană vrea să reducă drastic din influenţa agenţiilor de rating. În contextul în care opinia acestor instituţii aruncă state în criză şi recesiune şi măreşte dobânzile la titluri de stat pe pieţele financiare, Comisia Europeană ia în calcul o interdicţie temporară a ratingurilor de ţară, conform ziarului Fiancial Times Deutschland.

Comisarul european pentru Piaţă Internă, Michel Barnier, a redactat un document preliminar confidenţial, ajuns în posesia jurnaliştilor germani. Conform acestui plan, Barnier doreşte să interzică agenţiilor de rating nu să facă aprecieri la adresa statelor europene aflate în criză, ci să îşi publice previziunile.

Propunerea de reformă a legii agenţiilor de rating prevede ca Autoritatea Europeană responsabilă cu supravegherea pieţelor financiare (ESMA) să poată interzice temporar publicarea ratingurilor pentru state aflate în dificultate, în special pentru acele ţări care negociază acorduri financiare pentru evitarea unui colaps economic.

Barnier este convins că agenţiile nu fac întotdeauna aprecierile corecte şi vrea să evite “un rating greşit care să destabilizeze aceste state şi pieţele internaţionale şi mai mult”. Aceasta este motivaţia comisarului european pentru previzionata interdicţie. În prezent, Grecia, Irlanda şi Portugalia beneficiază de asistenţă financiară din partea UE şi a FMI. Mulţi experţi speculează însă că pe termen mediu şi alte state europene ar avea nevoie de finanţare internaţională. Este vorba de Italia şi Spania.

Michel Barnier doreşte în paralel să şi amelioreze procesul de apreciere a titlurilor de stat. Astfel, agenţiile ar fi obligate să îşi revizuiască previziunile o dată la fiecare şase luni, nu la un an, cum este în prezent. Iar publicarea unui rating nu ar avea voie să se petreacă decât după închiderea burselor şi cel târziu cu o oră înainte de deschiderea şedinţelor de tranzacţionare.

Criteriile formulate de planul Barnier sunt însă şi cât se poate de stricte. Pentru a putea interzice publicarea unei previziuni, ESMA trebuie să poată demonstra că ratingul ar crea probleme evidente pentru state europene-altele decât cel în cauză-sau pentru sistemul financiar european per ansamblu. În plus, Autoritatea ar trebui să poarte consultări şi cu alte cel puţin două instituţii cu atribuţii în acest domeniu.

O asemenea iniţiativă nu va putea intra în vigoare până cel devreme în toamna lui 2012, în condiţiile în care Barnier doreşte să prezinte documentul oficial în noiembrie anul acesta. Până atunci, comisarul recomandă în documentul obţinut de Financial Times Deutschland ca investitorii să facă uz de căile civile de atac în justiţie, în cazul în care un rating de ţară le-a produs pagube.