Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A intrat în vigoare noua directivă europeană privind medicamentele pe bază de plante

pastile.jpg

Noua directivă europeană privind medicamentele.ONG-urile n

Doar medicamentele care au fost înregistrate sau autorizate pot rămâne pe piaţa UE după 1 mai 2011. Directiva europeană a supărat mai multe asociaţii şi ONG-uri care promovează alimentaţia "naturistă" şi medicina homeopată.

Directiva europeană privind medicamentele pe bază de plante nu interzice medicamentele tradiţionale pe piaţa Uniunii Europene. Dimpotrivă, introduce o procedură de înregistrare mai uşoară, mai simplă şi mai puţin costisitoare decăt pentru alte medicamente.

Directiva intră în vigoare după o perioadă de tranziţie de 7 ani, perioadă în care producătorii de medicamente tradiţionale pe bază de plante au avut timp pentru a-şi înregistra produsele.

“Pacienţii pot avea de acum încredere în medicamentele tradiţionale pe bază de plante pe care le cumpară în Uniunea Europeanã.” – a declarat John Dalli, comisarul european responsabil cu politicile privind sanatatea si consumatorii.

Directiva privind medicamentele pe bază de plante conţine garanţiile necesare cu privire la calitatea, siguranţa şi eficacitatea lor spune şi preşedintele colegiului farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa

Mai multe asociaţii şi ONG-uri care promovează alimentaţia "naturistă" şi medicina homeopată sunt însă nemulţumite de directivă. Numai testele de laborator necesare omologarii, dupa cum declară aceştia pentru Euractiv, costă aproximativ 100.000 de euro per ingredient.

 
Andreea Pietroşel despre nemulţumirile producătorilor