Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Rădoi la RFI : Cerem salarii mai mari cu 20%

Grevă de avertisment la metrou joi dimineaţă. Trenurile au plecat mai târziu cu o oră, din cauza protestului organizat de sindicalişti. Protestatarii cer renegocierea contractului colectiv de muncă şi majorarea salariilor cu 20% pentru anul viitor. Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, membru PSD spune la RFI că greva generală poate fi evitată, dacă au loc negocieri între angajaţi şi administraţie.

Grevă de avertisment la metrou joi dimineaţă. Trenurile au plecat mai târziu cu o oră, din cauza protestului organizat de sindicalişti. Protestatarii cer renegocierea contractului colectiv de muncă şi majorarea salariilor cu 20% pentru anul viitor.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi (audio), membru PSD spune la RFI că greva generală poate fi evitată, dacă au loc negocieri între angajaţi şi administraţie.

"La noi a expirat la întâi noiembrie contractul colectiv de muncă. Legea obligă să încheiem un nou contract colectiv de muncă. Ni s-a refuzat până acum, deşi am început cu mai bine de o lună înainte de expirare, circa două luni până în prezent să facem demersurile necesare, astfel încât să poată fi evitat conflictul colectiv de muncă. Atunci când negociezi un contract, negociezi inclusiv condiţii salariale. Noi solicităm acest lucru tocmai din cauză că oamenii din această unitate sunt cei care au muncit mai mult şi mai bine în acest an, astfel încât au crescut productivitatea muncii cu 33%. Noi cerem o majorare de până la 20%, dar deocamdată este un procent ce se poate negocia", declară Ion Rădoi.

Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu greva generală pe data de 17 noiembrie.

Între orele cinci şi şase dimineaţa, 10% din cei şapte sute de mii de călători de metrou folosesc acest mijloc de transport în comun.

Joi dimineaţă, reprezentanţi ai firmei de pază de la Metrorex şi membri de sindicat au blocat trecerea călătorilor înainte de ora şase, în cele 49 de staţii.

 
Ion Rădoi, despre greva de la Metrou.