
Economie
Isărescu: Majorarea TVA, cea mai riscantă măsură
isarescu-mugur-guvernator-bnr-prim-plan.jpg

"Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecut cu - nu spun succes, că nu poţi vorbeşti de succes în asemenea situaţii dificile - dar cu o anumită rezonabilitate despre consecinţele ei. Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general" a arătat guvernatorul Băncii Centrale.
Şeful BNR a mai afirmat că reducerea salariilor bugetarilor a fost o măsură bună pentru că, în anii de dinainte de criză, creşterile salariale au fost nejustificate. "Această exuberanţă dinainte şi imediat după intrarea în Uniunea Europeană a dus la sloganul că dacă am intrat în UE trebuie să trăim ca în UE, slogan complet fals şi periculos.
Prin 2005, suma cheltuielilor pentru salarii din bugetul României era in jur de 5% , iar în anul 2009 ajunsese la 9%, cu tendinţa de a se duce la 10%, deci un nivel total nesustenabil."
În ceea ce priveşte perspectivele pe 2011, şeful BNR estimează că exporturile si producţia industrială vor creşte în acest an.
În plus, investiţiile directe îşi vor reveni iar construcţiile nu vor mai scădea, şi, împreună cu un an agricol mai bun, România are toate şansele să îşi reia creşterea economică, spune Mugur Isărescu care invită la un optimism prudent.
O altă prioritate a acestui an ar trebui să fie absorbţia fondurilor europene, a subliniat guvernatorul Mugur Isărescu. Totodată, şeful BNR se aşteaptă ca spre sfârşitul anului, inflaţia să se reducă. El apreciază că în următoarele luni vom asista la o descreştere spectaculoasă a inflaţiei şi şi-a exprimat speranţa că şi creditele se vor ieftini.
Întrebat dacă soluţia amnistiei fiscale ar fi potrivită în acest moment, în condiţiile în care mii de companii figurează cu datorii la stat, guvernatorul Băncii Centrale a precizat că nu este de acord cu acest gen de "iertăciuni".