
Economie
Italia, sub presiunea pieţelor financiare
italia-presiunea-pietelor-financiare.jpg

Întrebările cele mai frecvente sunt legate de capacităţile reale ale Italiei de a se finanţa. Ratele dobânzilor au atins recorduri, Bursa din Milano e şi ea la cote nemaiîntâlnit de joase, de ani de zile. Pe scurt, îngrijorările legate de situaţia financiară a Italiei, de capacităţile ei de a-şi onora creanţele sunt astăzi mai mari decât cele legate de Spania. E şi motivul pentru care ministrul italian al Economiei şi Finanţelor, Giulio Tremonti, a prezidat marţi seară o întrunire de urgenţă a comitetului italian de stabilitate financiară, la care au participat reprezentanţii Băncii Italiei, autoritatea bursieră şi reprezentanţii caselor de asigurări.
Miercuri dimineaţă, şeful Eurogrupului, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, are prevăzută o întâlnire cu Tremonti, fără a se spune precis ce vor discuta cei doi.
Sprijin pentru Italia
O certitudine însă: mai multe instituţii internaţionale şi-au adus deja sprijinul verbal în favoarea Romei, dar şi a Madridului. Comisia Europeană se declară încrezătoare în capacităţile celor două state de a-şi menţine finanţele pe linia de plutire.
Secretarul general al OCDE a salutat şi el faptul că Italia îşi menţine bugetul sub control. Trebuie totuşi precizat că Italia este, după Grecia, a doua cea mai îndatorată ţară din zona euro. Datoria ţării reprezintă 120% din PIB.
În plus, instabilitatea politică din sânul coaliţiei aflate la putere la Roma alimentează şi ea îngrijorarea pieţelor bursiere.