Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia, privită cu neîncredere de investitori

italia-privita-neincredere-investitori.jpg

Premierul italian, Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)

Planul de redresare a finanţelor publice, adoptat de Guvernul de la Roma nu este considerat credibil. Este evocat un ajutor european. După Grecia, Irlanda şi Portugalia, a venit oare rândul Italiei?

Căderea Bursei de la Milano luni, 11 iulie (-3,96%), cât şi creşterea record a randamentului obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani (5,2%), arată neliniştea pieţelor financiare internaţionale faţă de Italia.

Ajutorul internaţional pentru ţările din zona euro a intrat în vigoare imediat ce acest randament al obligaţiunilor a ajuns la 7%. Italia nu este departe şi de la crearea Fondului European de Stabilizare Financiară, s-a convenit ca acesta să fie de 1.500 de miliarde, pentru că Italia era considerată pe lista ţărilor cu probleme.

 

Economia Italiei, printre cele mai fragile

 

Italia este a treia economie a Uniunii Europene, după Germania şi Franţa, dar este printre cele mai fragile. Deficitul bugetar se ridică la 4,6% din PIB, unul dintre cele mai scăzute, dar datoria publică se află undeva la 120%, printre cele mai mari din lume.

Două agenţii de rating, Moody's şi Standard & Poor's s-au declarat gata să scadă nota Italiei. Într-un asemenea caz, Italia ar trebui să facă obiectul unui plan de ajutor financiar internaţional. E drept, pe 30 mai, Guvernul de la Roma a prezentat un plan de redresare a finanţelor publice, care vizează economii de 40 de miliarde de euro în 2013 şi 2014, la capătul căruia ţara şi-ar găsi echilibrul bugetar.

Acest plan nu este considerat credibil de către pieţele financiare. Planul este considerat dur pentru populaţie: vor fi afectate pensiile, se vor reduce cu zece miliarde de euro serviciile medicale, adică nota de plată pentru asistenţă medicală a fiecărei familii italiene va creşte cu cinci sute de euro anual, iar reducerea bugetelor locale va atrage majorarea taxelor pentru populaţie.

La aceasta au contribuit şi tensiunile dintre premierul Silvio Berlusconi şi ministrul său de Finanţe, Giulio Tremonti. Tensiunile din Guvern şi dintre Guvern şi regiuni sunt atât de mari pe tema acestui plan, încât preşedintele republicii, Giorgio Napolitano, a trebuit să intervină.

 

Criza italiană provoacă reacţii europene

 

Cancelarul Angela Merkel şi-a sunat omologul din Italia, Silvio Berlusconi şi i-a cerut adoptarea unui buget care să corespundă exigenţelor de austeritate.

Editorialiştii sunt de părere că actuala criză prin care trece Italia este de fapt o criză a credibilităţii ţării, la care în mod firesc pieţele financiare internaţionale reacţionează.

"Nici vorbă de panică, nici conspiraţie internaţională, nici speculaţii financiare la adresa Italiei, ci o reacţie normală la ştirile venite din Peninsulă", putem citi în editorialul din Il Sole 24 Ore, cotidianul italian cu tentă economică.

"Dacă mâna dreaptă a ministrului Finanţelor, Giulio Tremonti e acuzat de corupţie, iar ministrul e surprins în vizită la casa acestuia, atunci întreaga ţară este privită cu neîncredere. Politica internă influenţează imaginea ţării în afară. Nimic iraţional din partea pieţelor financiare internaţionale", conchide publicaţia amintită.