Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia la raport: Austeritate, reforma sistemului de pensii şi a pieţei muncii

mario-monti-asteptarea-testului-luni-aprobarea-planului-austeritate-foto-reuters.jpg

Mario Monti, în aşteptarea testului de luni - aprobarea planului de austeritate. Foto: Reuters

Aflată pe lista neagră a statelor cu cele mai grave probleme din Zona Euro, Italia trebuie să vină cu dovada că vrea şi poate depăşi criza datoriilor suverane: noul executiv tehnocrat condus de Mario Monti are de aprobat un nou set de măsuri îndreptate către reducerea deficitului bugetar, dar şi către relansarea economiei pândite de recesiune. Monti se declară încrezător în şansele planului său de austeritate.

Ministrul italian al muncii şi afacerilor sociale, Elsa Fornero, a anunţat un nou set de măsuri de austeritate şi o reformă profundă şi „energică” a sistemului de pensii şi a pieţei italiene a muncii. În cadrul unei reuniuni cu omologii săi europeni, Elsa Fornero a mai promis că guvernul pe care îl reprezintă va combate şomajul în creştere în Italia, unde în octombrie acest indicator a crescut cu 8,5%. „Combaterea şomajului este prioritatea noastră zero”, a declarat la rândul sau ministrul dezvoltarii economice, Corrado Passera.

În fine, cei doi oficiali de la Roma au promis că vor ataca frontal economia subterană şi evaziunea fiscală, care înghit banii care ar trebui să alimenteze bugetul de stat şi creşterea economică. Aceasta este grav periclitată: „Este sigur că riscăm să intrăm în recesiune”, a admis Corrado Passera, în contextul în care zilele acestea OCDE anticipa o contracţie a economiei italiene de 0,5 procente. Noile măsuri de austeritate ale guvernului Monti, refuzate deja de populaţie, sunt aşteptate însă de pieţe care, între timp, au creditat la costuri din ce în ce mai mari Italia.