Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia, retrogradată de Standard&Poor's

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Italia a fost retrogradată de agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's. Aceasta a redus rating-ul Italiei cu o gradaţie, ca urmare a diminuării perspectivelor de creştere economică. Măsura va afecta şi mai mult deficitul şi datoria publică.

Italia nu fusese retrogradată niciodată de la începutul crizei, în comparaţie cu alte economii fragile din zona euro.

Standard and Poor's este prima agenţie care scade ratingul Italiei. Astfel, ratingul datoriei pe termen lung a fost redus de la "A+" la "A", iar pe termen scurt de la "A-1 +" la "A-1", precizează agenţia de rating Standard&Poor's.

Asta înseamnă că Italia rămâne în categoria statelor care emit obligaţiuni solide, însă ar putea fi afectată de schimbările condiţiilor economice.

Autorităţile italiene au deschis un adevărat război împotriva agenţiilor de rating, în această vară. Oficialii din peninsulă au sechestrat mai multe documente de la sediile diviziilor din Milano ale agenţiilor de rating Moody's şi Standard&Poor's.

Investigaţiile vin după ce Moody's a publicat un raport în care arăta cât de expuse sunt băncile italiene în faţa riscului de contagiune al crizei din Grecia.

La rândul ei, Standard&Poor's este vizată şi ea de o anchetă, după ce a ameninţat că va retrograda ratingul suveran al Italiei, din cauza datoriei publice prea mari.