Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea picnicului - vom fi mai ecologişti ?

Românii ar putea deveni mai ecologişti prin Legea Picnicului. Proiectul va prevede amenzi pentru cei care aruncă gunoaie în zone nepermise când ies la iarbă verde sau care se spală în râuri şi lacuri. Documentul le impune primarilor să amenajeze spaţii speciale pentru picnic, cu toate dotările necesare, de la tomberoane de gunoi la toalete ecologice şi acces la apă şi curent electric.

Românii ar putea deveni mai ecologişti prin Legea Picnicului. Proiectul va prevede amenzi pentru cei care aruncă gunoaie în zone nepermise când ies la iarbă verde sau care se spală în râuri şi lacuri.

Documentul le impune primarilor să amenajeze spaţii speciale pentru picnic, cu toate dotările necesare, de la tomberoane de gunoi la toalete ecologice şi acces la apă şi curent electric.

Unul dintre cei care au lucrat la acest proiect este Corneliu Belciug (audio), director de programe la asociaţia Green Revolution. El spune la emisiunea Planeta Verde de la RFI că în clipa de faţă există prea multe legi care reglementează această problemă.

"În prezent nu dăm amenzi şi pentru că este foarte greu să controlezi ce se întâmplă în teritoriu. Dacă eu aş fi de exemplu de la Poliţia Comunitară şi primarul m-ar trimite pe mine să spună "Vezi că pe marginea râului cutare sunt nişte oameni care fac picnic şi au lăsat mizerie", eu trebuie să mă duc acolo şi să-i spun "Stimate cetăţean, trebuie să te amendez" şi el mă întreabă "Pentru ce ?" şi eu să-i spun "Pentru că faci mizerie" şi el zice "În baza cărei legi ?". Eu atunci ar trebui să scot din mapă un teanc de vreo jumătate de metru de acte din care să-ncep să-i citesc "Conform Ordonanţei amendate de legea care face trimitere la cutare şi cutare" şi ajung la o chestie care nu poate fi aplicată", explică Belciug.

"Legislaţia este atât de stufoasă şi atât de prost organizată în momentul de faţă încât eu nu pot să-i dau amendă în prezent", conchide Corneliu Belciug.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Mihail Fâcă anunţa recent că el nu susţine ideea amendării celor care participă la picnicuri, dar nu îşi iau gunoaiele acasă, atât timp cât nu există spaţii special amenajate pentru ieşirea la iarbă verde.

"Eu sunt pentru amendă în momentul în care există o alternativă corectă. Nu aş fi încântat să îl amendez pe cel care nu îşi ia gunoiul acasă. Aş prefera să îl amendez când există un minimum de salubritate pe locul respectiv şi o variantă prin care el să îşi arate gradul de civilizaţie", explica Mihail Fâcă.

 
Corneliu Belciug, despre legea picnicului.