Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leul, tot mai lovit

leu.jpg

Leul, tot mai lovit

Deprecierea accentuată din ultima vreme a monedei naţionale face ca leul să fi pierdut mai mult de 5 procente din valoarea care o avea la finalul anului trecut în raport cu euro, arată datele oficiale ale BNR. Calculele sunt şi mai nefavorabile în cazul dolarului american, leul pierzând în acest caz mai mult de 10 la sută.

Aceste date sunt însă întrecute de nivelul de tranzacţionare în piaţa interbancară, de multe ori în astfel de operaţiuni leul fiind mai slab decât cursul de schimb anunţat de BNR. Ziua de luni nu a făcut  excepţie – BNR a anunţat un curs de schimb pentru euro mai mare de 4,6 lei.

Turbulenţele politice, transformate în adevărate lupte pentru demiterea preşedintelui sau întoarcerea acestuia la Palatul Cotroceni, au lovit puternic în moneda naţională, care aproape în fiecare zi mai face câte un pas înapoi în faţa principalelor valute.

De exemplu, în această dimineaţă, moneda naţională a continuat să se deprecieze în piaţa valutară interbancară, iar cotaţia monedei unice europene a depăşit-o clar pe cea oficială anunţată la sfârşitul săptămânii trecute de BNR, trecând de 4,6 lei pentru un euro.

Această evoluţie e doar continuarea uneia deloc favorabile monedei naţionale,  săptămâna trecută leul reuşind să se întărească în numai 2 zile de tranzacţionare, după şase şedinţe consecutive de depreciere.

A venit însă ziua de vineri, când BNR anunţa din nou o prăbuşire a leului, care a atins un nou minim istoric - 4,5848 lei pentru un euro, în creştere cu peste doi bani față de cursul din ziua anterioară. În paralel, valoarea leului cobora şi în faţa dolarului american, cursul de vineri fiind de 3,7438 lei/dolar.

Trebuie menţionat că dolarul SUA e valuta în care sunt plătite importurile energetice, masive în această perioadă, dar şi o bună parte din datele datoriei externe a României către FMI şi Banca Mondială.

Pe acest fundal deloc liniştitor pentru populaţie vin declaraţiile politice, ale actorilor implicaţi în evenimentele şi scandalurile din ultimele săptămâni. Preşedintele suspendat Traian Băsescu susţine, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, că tot ce se întâmplă acum în România va duce la pierderea fondurilor europene.

“Românii ştiu foarte bine că, datorită respectării valorilor democratice, primesc şi subvenţia la agricultură, şi banii să ne construim autostrăzi, şi subvenţia pentru animale, şi banii pentru mediu”, a declarat Traian Băsescu, care nu a întârziat însă să îşi atace adversarii politici, întrebând: “Ce văd românii ca urmare a acţiunii acestor doi domni, cu referire evidentă la Victor Ponta şi Crin Antonescu?

Răspunsul a venit tot de la preşedintele suspendat – “Văd o monedă care se depreciază şi văd avertismente foarte severe. Bruxelles-ul nu se comportă cu România altfel decât s-a comportat şi cu Budapesta când a sărit calul din punct de vedere al democraţiei.

Românii trebuie să înţeleagă că cele 32 de miliarde de euro pe care le avem de la UE sunt un sprijin pentru consolidarea statului român”.

Un răspuns indirect, dar catre trebuie menţionat, vine de la premierul Victor Ponta. Într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, primul ministru a comentat situaţia economică a României, spunând însă că nu se simte deloc vinovat.

“Sunt în funcţie de numai 11 săptămâni, aşa că nu văd cum aş putea fi eu învinovăţit de criza economică din România. În plus, împrumutul de la FMI e în regulă, România depunând toate eforturile pentru a respecta obligaţiile financiare”, a declarat premierul, care a ţinut să amintească faptul că ratingurile României au fost confirmate de agenţiile de evaluare.

Şi mai liniştitor a fost Florin Georgescu, ministrul finanţelor publice, care, declarându-se apolitic, a ţinut să calmeze piaţa. Recent, Florin Georgescu spunea că ceea ce se întâmplă acum cu moneda naţională ar fi doar un foc de paie şi că leul se va aprecia, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro după referendumul privind demiterea preşedintelui şi clarificarea situaţiei de pe scena politică.