Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Listarea Facebook la Bursă face din Zuckerberg al 29-lea miliardar al lumii

Facebook a încheiat cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în industria înaltei tehnologii şi Internetului. Reţeaua de socializare a atras astfel 16 miliarde de dolari, a treia mare ofertă publică din istoria SUA, după Visa şi General Motors. Listarea Facebook la bursă îl propulsează pe fondatorul reţelei, Mark Zuckerberg, pe locul 29 în topul miliardarilor lumii.

Capitalizarea Facebook la debutul şedinţei de vineri pe Bursa de la New York va fi de 104,2 miliarde de dolari, depăşind nume grele precum Amazon.com, Hewlett-Packard, Starbucks sau Dell, apreciază analiştii.

Investitorii se aşteaptă la creşteri puternice ale acţiunilor Facebook în şedinţa de vineri şi pe piaţa Nasdaq. Unii investitori cred că acţiunile reţelei de socializare vor creşte cu peste 30%, în pofida temerilor privind potenţialul de monetizare pe termen lung a afacerii.

Odată cu debutul pe Bursă la 38 de dolari pe acţiune, valoarea celor peste 503 milioane de titluri încă deţinute de Mark Zuckerberg, va fi de 19 miliarde de dolari, astfel că fondatorul Facebook se va regăsi pe locul 29 în rândul miliardarilor lumii.

Între timp, creşterea veniturilor Facebook din publicitate online, principala afacere a companie, a încetinit în ultimele luni, iar gigantul auto General Motors a anunţat că încetează să-şi facă reclamă pe reţeaua de socializare.