Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lucian Croitoru: Adoptarea euro de către România va fi amânată

"O amânare este mai de dorit, decât o intrare prematură în zona euro", afirmă la RFI Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. El se aşteaptă ca adoptarea euro de către România să fie amânată, precizând că este opinia sa personală. Croitoru nu ar vrea o intrare "cosmetizată" în zona euro, "care să creeze probleme românilor ulterior".

Rep.: Există riscul ca România să nu fie pregătită să intre în zona euro la termen?

L.C.: Există acest risc. Sunt câteva ţinte de atins intermediare. 2015 este o dată stabilită pe plan intern, ea are rolul de a ţine efortul de reforme necesare pentru aderarea la zona euro, dar această dată a fost stabilită cu ceva timp în urmă. Condiţiile s-au schimbat şi sunt încă în curs de schimbare şi acest lucru, evident, poate duce la amânarea acestei ţinte. Opinia mea personală este că va fi o amânare, în mod evident, datorită condiţiilor concrete.

 

Rep.: O amânare cu cât? Un an, doi, trei?

L.C.: Este greu de spus cu cât, dar o amânare va fi… da, un orizont de amânare de doi-trei ani nu este exclus, dar nimeni nu poate prezice acum cu precizie, pentru că evoluţiile sunt în curs, va trebui să vedem ce turnură iau lucrurile pe plan mondial.

 

Rep.: Ce consecinţe va avea această amânare a adoptării euro?

L.C.: O amânare este mai de dorit, decât o intrare prematură în zona euro. Mulţi analişti consideră că Grecia este un exemplu de intrare prematură. Personal, sunt adeptul amânării atâta timp cât este nevoie, pentru a fi bine pregătit, nu doar cosmetizat, decât o intrare cosmetizată care să creeze probleme românilor ulterior.

 
Lucian Croitoru, intervievat de Cosmin Ruscior, despre adoptarea euro de către România