Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât mai scade leul?

mai-scade-leul.jpg

Cine câştigă de pe urma deprecierii leului?

Zilele acestea, o ştire a alarmat pe toată lumea: leul a început să se deprecieze în raport cu euro. La sfârşitul săptămânii trecute, Banca Naţională a României a anunţat cel mai slab curs al monedei naţionale în raport cu euro, cotat la 4,37 lei. Luni s-au făcut tranzacţii şi la 4,39 lei pentru un euro, depăşindu-se un nou prag psihologic. Cum deprecierea leului are loc în contextul în care monedele din regiune s-au apreciat în raport cu euro, unii s-au declarat profund îngrijoraţi. În ochii analiştilor, situaţia nu este nici pe departe aşa de dramatică.

În ochii celor mai mulţi analişti, deprecierea leului nu este o surpriză, din mai multe motive: evoluţia cursului ar fi doar reflectarea direcţiei luate de fluxurile de capital. Cu alte cuvinte, este firesc ca euro să se întărească, dat fiind că moneda europeană intră mai greu şi iese mai uşor din România, din varii motive: investiţiile străine au scăzut, băncile-mamă nu mai “îndoapă” cu capital sucursalele româneşti, banii europeni pentru proiecte nu sunt prea mulţi, în schimb, capitalurile străine se retrag, dat fiind contextul economic intern şi internaţional nefavorabil.

Alţi analişti pun deprecierea leului şi pe seama ultimelor ieşiri publice ale autorităţilor de la Bucureşti care pe de o parte au admis că România ar putea intra tehnic în recesiune şi de cealaltă parte au anunţat majorări de salarii.

În fine, unii analişti nu exclud total ca actuala stare a cursului să fie efectul unei strategii a BNR de a lăsa cursul liber până spre finalul lunii, când interesul băncilor comerciale este ca leul să fie mai puternic şi să marcheze dividendul la un curs mai bun.

Dar care sunt efectele şi cine pierde? Cel mai tare vor fi afectaţi cei care au credite în valută, care vor scoate mai mulţi bani din buzunare plătind astfel poliţa unei politici greşite a băncilor, dar şi au autorităţilor de la Bucureşti de a nu încuraja creditarea în lei, spune la RFI Sorin Pâslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar. “Cei cu credite în valută sunt îngrijoraţi, dar problema este că de trei ani de zile, Guvernul şi Banca Naţională nu au făcut nimic să reducă ponderea creditelor în valută în totalul creditelor. Dimpotrivă, ponderea creditelor în valută a crescut în această perioadă. Cea mai mare vulnerabilitate a României este creditul în valută, tocmai pentru că persoanele fizice nu au cum să controleze acest risc”, declară Sorin Pâslaru.

Paradoxal, sectorul bancar va avea şi el de suferit din cauza acestei politici greşite, aceasta pentru că rata creditelor neperformante ar putea să crească, în contextul în care cea mai mare parte a creditului neguvernamental este în valută, spun analiştii şi o admit şi bancherii. Aceştia recunosc că un curs de 4,4 lei, de care ne apropiem, ar impune o recapitalizare a băncilor.

Cine câştigă de pe urma deprecierii? Ei bine, aceasta poate impulsiona exporturile pe termen scurt, iar exporturile au fost motorul relansării economiei, atingând în 2011 un nivel record de aproximativ 45 de miliarde de euro. Şi importatorii ar avea de câştigat, pentru că marfa lor în euro se va scumpi, tradusă în lei. Sorin Pâslaru spune însă că şi producătorii autohtoni ar putea profita de un euro prea puternic, ca să concureze importurile.

În momentul în care, din import, produsele devin mai scumpe, oamenii se pot îndrepta către produse româneşti. Vă dau un exemplu: un producător de la Buzău care face stingătoare de incendiu. La un curs de patru lei, el îşi vinde marfa aici la un anumit preţ tradus în euro, iar importatorul, la un curs de 4,5 lei, nu mai are aceeaşi competitivitate. Preţul său în lei va creşte şi atunci producătorul autohnton are un avantaj”, explică Sorin Pâslaru.

În fine, ce va urma? Unii analişti se aşteaptă ca spre finalul lunii leul să se aprecieze, martie fiind luna în care se marchează dividendele. De altfel, leul ar urma să atingă maximul în raport cu euro în primul trimestru al acestui an, pentru ca apoi să urce încet. Analiştii văd o medie anuală a cursului euro-leu în jurul a 4,3 lei pentru un euro, cu posibilitatea ca moneda naţională să se întărească şi până la nivelul de 4,1 lei pentru un euro, dar şi să se deprecieze până la 4,4 lei pentru un euro.