Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Managementul companiilor de stat, restanţă la FMI

managementul-companiilor-stat-restanta-fmi.jpg

FMI a cerut management privat la unele companii de stat.

Un subiect delicat pe agenda discuţiilor dintre Guvern şi FMI este situaţia companiilor de stat. Presa de la Bucureşti constată că statul nu s-a achitat de obligaţia de a numi un management privat la o parte dintre aceste companii, nici de cea de a le privatiza pe cele mai puţin rentabile. Astfel, privatizarea Cuprumin, care ar fi trebuit să fie deja încheiată, a eşuat. De asemenea, privatizarea Oltchim merge foarte greu. În acest caz, situaţia este mai delicată, constată jurnaliştii de la Capital.

Peţitori există pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea: de acesta sunt interesaţi germanii de la PCC, ruşii de la JSC Tise şi două companii româneşti. Acestea au depus oferte neangajante şi vor vedea dacă se vor înscrie şi la licitaţia pentru pachetul de acţiuni de la Oltchim. Cel mai bine poziţionat ar fi grupul german, care deţine deja peste 18% din acţiuni.

Marea problemă este însă că înainte de privatizare, trebuie finalizat procesul de reconversie în acţiuni a datoriei către AVAS, datorie care se ridică la 250 de milioane de euro, sumă din care jumătate o reprezintă dobânzile la datoria principală.

Dacă acestă conversie s-ar realiza, Oltchim ar valora între 25 şi 75 de milioane de euro, estimează jurnaliştii de la Capital. Pe lângă această sumă, însă, investitorii trebuie să ia în calcul şi banii necesari pentru investiţiile tehnologice şi de mediu, care s-ar ridica la 300 de milioane de euro. Dacă la acestea se adaugă şi investiţiile de 375 de milioane de euro necesare la Arpechim, atunci situaţia nu este deloc roz şi Capital anticipează că negocierile vor fi dure.