Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mâncare mai ieftină cu 10%

Camera Deputaţilor a adoptat legea care reglementează relaţiile dintre furnizori şi comercianţi pentru a preveni practicile anticoncurenţiale ale supermarketurilor din România. E rezultatul unor negocieri de mai bine de un an între părţile implicate şi se dorea a fi, iniţial, doar un set de recomandări. Prevederile au fost susţinute de Ministerul Agriculturii şi apoi au fost transpuse în lege. Producătorii spun că la circa 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, alimentele de producţie românească se vor ieftini cu aproximativ 10%.

Camera Deputaţilor a adoptat legea care reglementează relaţiile dintre furnizori şi comercianţi pentru a preveni practicile anticoncurenţiale ale supermarketurilor din România. E rezultatul unor negocieri de mai bine de un an între părţile implicate şi se dorea a fi, iniţial, doar un set de recomandări. Prevederile au fost susţinute de Ministerul Agriculturii şi apoi au fost transpuse în lege. Producătorii spun că la circa 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, alimentele de producţie românească se vor ieftini cu aproximativ 10%.

Legea comercializării produselor agroalimentare a fost adoptată. E vorba de aşa-numitul cod de bune practici, care reglementează relaţiile dintre producătorii agricoli şi marile magazine. Proiectul a fost iniţiat anul trecut de producători, nemulţumiţi de taxele impuse de supermarketuri.

Potrivit legii, comercianţilor le este interzis să impună furnizorilor plata unor servicii care nu au legatura directă cu operatiunea de vanzare. Cu ce consecinţe? Dragoş Frumosu, de la Federataţia Natională a Sindicatelor din Industria Alimentară spune la RFI că în 3 luni alimentele ar trebui să se ieftinească, în medie cu 10 la sută.

O altă prevedere a legii stipulează că furnizorilor nu li se poate impune de către comercianti să vândă produsele la un preţ egal sau mai mare altor comercianţi.