Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marian Sârbu: Salariile şi pensiile ar putea fi majorate în aprilie-mai

marian-sarbu-salariile-pensiile-ar-putea-fi-majorate-aprilie-mai.jpg

Salariile şi pensiile ar putea fi majorate la primăvară, spune Marian Sârbu.

Salariile bugetarilor ar putea creşte în aprilie sau mai 2012 cu 4%-5%, iar pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei. Scenariul a fost prezentat la RFI de Marian Sârbu, preşedintele UNPR, formaţiune aflată în coaliţia de guvernare.

Liderul Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Marian Sârbu, spune că majorarea salariilor şi a pensiilor în aprilie-mai este "posibilă". "Ideea de a cheltui în mare măsură exact atât cât ţi-ai propus reprezintă o formă de garanţie, pentru ca în cazul în care situaţia economică o va permite şi mă refer cu precădere la zona euro de care depinde în mare măsură exportul românesc, atunci vom putea eventual să acordăm ceva în plus pentru consum, mă refer la o eventuală creştere a salariilor în sectorul bugetar şi o posibilă indexare a pensiilor, probabil după luna aprilie, începutul lui mai", afirmă preşedintele UNPR.

"Eu am această speranţă şi având în vedere că acest acord interguvernamental la nivel european, de care se discută atât de mult în această perioadă nu a avut influenţă asupra bugetului nostru pe anul viitor, principalii indicatori economici rămânând în limitele pe care noi ni le-am propus înainte de apariţia acestui acord interguvernamental, atunci şi temele pe care ni le-am propus înainte, inclusiv posibila indexare a pensiilor şi creşterea salariilor bugetarilor, în funcţie de situaţia economică rămân posibile", explică Marian Sârbu.

 

Majorarea salariilor depinde de creşterea economică

 

Marian Sârbu precizează că majorarea salariilor şi a pensiilor va avea loc, dacă economia va creşte cu 1,8%-2,2% anul viitor: "În limitele acelea, între 1,8% şi 2,2% (creştere economică în 2012-n.r.), cam astea au fost limitele prognozate în discuţiile pe care le-am avut cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, în măsura în care aceste limite, la începutul lunii aprilie, deci după primul trimestru vor fi păstrate, condiţiile acestea fiind deci respectate, posibilitatea ca aceste creşteri să se întâmple devine realitate. Aşa că până la urmă, ceea ce ar trebui să înţelegem printr-o situaţie economică stabilă, până la urmă ar trebui să însemne păstrarea în limitele bugetare pe care ni le-am propus prin adoptarea bugetului de ieri".

Marian Sârbu estimează că salariile vor creşte cu "patru-cinci procente". "E greu de spus în acest moment (din câte cifre va fi creşterea salariilor şi a pensiilor în 2012-n.r.). Aş folosi cifrele care au fost folosite şi de reprezentanţii Fondului Monetar, adică o creştere cu rata inflaţiei pe anul acesta a punctului de pensie şi o creştere de patru-cinci procente a salariilor bugetarilor", conchide preşedintele UNPR.

Marian Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre majorarea salariilor şi a pensiilor în 2012