
Economie
Mariano Rajoy, eforturi de recredibilizare a Spaniei
rajoy.jpg

Espectativa legata de intalnirea celor doi era concentrată în jurul câtorva teme de politică comunitară dar și de politică internationala.
În primul rand François Hollande si Mariano Rajoy au abordat problema viitorului Eurozonei în pespectiva apropiată a întâlnirilor Consiliului European care vor avea loc în octombrie și în decembrie. De la summit-ul din decembrie se așteaptă ca Europa să realizeze progrese importante în integrarea structurilor financiare, iar în octombrie se speră că se vor gasi soluții la criza datoriei suverane.
În fața președintelui francez, premierul spaniol și-a sustinut bine cunoscuta teză privind viitorul Europei, așa cum a fact-o cu doua zile în urmă în fața lui, Herman Van Rompuy.
Mariano Rajoy dorește ca integrarea europeană să facă un pas înainte prin unificarea structurilor bancare și impunerea unui sistem fiscal unic și nu a pierdut ocazia pentru a reitera acest punct de vedere în conferința de presă ținută în urma întâlnirii. În cele din urmă este concesia de suveranitate pe care Spania ar fi dispusă să o facă pentru a scăpa de problemele sistemului bancar și de criza datoriei suverane.
Relația dintre Rajoy si Hollande, doi lideri europeni care și-au început mandatul cu doar câteva luni în urmă, nu a fost o dragoste la prima vedere. Premierul spaniol a mizat încă de la inceputul mandatului său pe o relatie privilegiată cu Angela Merkel, de care era legat prin apartenenta la Partidul Popular European, dar în cele din urmă și-a găsit sprijin în relațiile cu socialiștii Mario Monti și Francois Hollande, cu care împarte în acest moment importante interese circumstanțiale.
Desi se anticipa faptul, că premierului spaniol îi va fi greu greu să-l convingă pe presedintele francez să-i susțină punctul de vedere, ținând cont de reticentile Parisului in a-și pierde prerogative de suveranitate in favoarea autorităților comunitare, în conferința de presă Hollande a declarat ca va susține in continuare procesul de integrare europeană și o ”uniune mult mai profundă, mai mult decât de ceea ce înseamnă acum moneda comună”
Dar ceea ce este cel mai important, este faptul că Mariano Rajoy a reusit să castige sprijinul lui Hollande în asanarea crizei datoriei suverane, problemă care sufocă economia spaniolă și care alimentează pespectiva unui nou plan de intervenție financiară.
După cum se știe Banca Centrală Europeană nu mai este dispusă sa ajute decât in scimbul unei contrapatide, adică noi măsuri de austeritate, iar în acest moment Spania nu mai poate strânege cureaua. Presedintele francez a declarat că, deși acceptă independența Bancii Centrale Europene în luarea deciziilor pe care le consideră oportune, ”este inacceptabil ca Spania să platească în continuare dobanzile pe care i le pretinde piața de capital”, el l-a asigurat pe Rajoy că poate conta cu el în ”a complica deciziile lui Mario Draghi(...) deoarece, în 6 septembrie BCE trebuie să ia măsuri speciale pentru acestă situație escepțională ”a asigurat președintele francez
În afară de această temă, în reuniunea de astăzi s-au pus la punct detaliile vizitei oficiale pe care Mariano Rajoy o va face la Paris în data de 10 octombrie.
Conform repetatelor declarații de sprijin, se pare că guvernul spaniol are pe zi ce trece o relație tot mai strânsă cu executivul din Hexagon. Moncloa se mândrește cu faptul că Rajoy a fost primul lider străin, invitat de către François Hollande la Palatul Elysée, iar surse din apropierea premierului, afirma că Mariano Rajoy menține un contactul telefonic săptămânal cu François Hollande.
Opozitiia socialista nu a pierdut acest prilej de a aduce o noua crritică premierului Rajoy.
Oscar Lopez, secratar al partidului socialist declara că premierul, Mariano Rajoy, ar fi bine să ia exemplu din politica pe care o duce Hollande, amintind faptul că " în timp ce președintele francez a decis impozitarea marilor venituri, premierul spaniol a hotarat amnistia celor care și-au stâns marilor averi în condiții mai mult decat dubioase”.