Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mario Draghi, ales preşedinte al Băncii Centrale Europene

Guvernatorul Băncii Centrale Italiene, Mario Draghi, a fost ales în unanimitate de miniştrii de Finanţe din zona euro presedintele Băncii Centrale Europene, post ocupat în prezent de francezul Jean-Claude Trichet. Actualul preşedinte al BCE, Jean-Claude Trichet, îşi termină mandatul pe 31 octombrie, iar Mario Draghi va intra în funcţie la 1 noiembrie.

Traseul lui Draghi către şefia BCE a fost foarte "accidentat": Olanda s-a declarat contra unei candidaturi care va da prea multă reprezentativitate Europei meridionale, cancelara Angela Merkel l-a dorit iniţial fie pe ministrul său de Finanţe, fie pe guvernatorul Băncii Naţionale Germane, nici Franţa nu îi era favorabilă.

Determinantă a fost întâlnirea de pe 26 aprilie de la Roma dintre Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi, unde Franţa a obţinut din partea Italiei să dea înapoi pe tema imigranţilor tunisieni şi să nu adopte măsuri protecţioniste contra companiilor franceze interesate de preluarea unor companii italiene. Totodata italienii au acceptat sa cedeze unul din cele doua mandate din Consiliul de administratie al BCE unui francez.

Cine este Mario Draghi?

Mario Draghi este guvernatorul Băncii Italiei, funcţie deţinută din 2006. Are 64 de ani. Doctor în Economie la Massachusetts Institute of Tehcnology, Mario Draghi a fost profesor de economie şi politică monetară la Universitatea din Florenţa.

Între 1984 şi 1990 a fost director executiv la Banca Mondială. Din 2006 este preşedintele Forumului de Stabilitate Financiară, organism de monitorizare a pieţelor în care intră guvernatorii băncilor din statele G20.

Mario Draghi are reputatia unui om prudent, capabil sa mentina consensul in cadrul institutiei financiare cu sediul in Frankfurt.

 
Ştefan Popescu