Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mario Draghi, candidat la şefia Băncii Centrale Europene

mario-draghi-candidat-sefia-bancii-centrale-europene.jpg

Guvernatorul Băncii Naţionale a Italiei, Mario Draghi

Guvernatorul Băncii Centrale Italiene, Mario Draghi, a fost ales în unanimitate de miniştrii de Finanţe din zona euro drept candidat la preşedinţia Băncii Centrale Europene, post ocupat în prezent de francezul Jean-Claude Trichet.

Actualul preşedinte al BCE, Jean-Claude Trichet îşi termină mandatul pe 31 octombrie, iar Mario Draghi va intra în funcţie la 1 noiembrie. Desigur, mai sunt de trecut câteva etape formale: decizia Eurogrupului va fi înaintată pe 24 mai la summit-ul şefilor de stat şi de Guvern din UE pentru decizia finală.

Succesiv, Mario Draghi va fi audiat de Parlamentul European, care va trebui să emită o rezoluţie cu titlu consultativ. Altă părere, tot consultativă, trebuie emisă de Consiliului BCE. După care urmează numirea finală de Consiliul European.

Acum câteva săptămâni era vorba ca un german să îi succeadă lui Jean-Claude Trichet sau chiar să i se prelungească mandatul lui Trichet, în mod excepţional, cu un an. Această numire reflectă foarte bine raporturile de forţă din Uniunea Europeană: strada lui Draghi către şefia BCE a fost foarte accidentată-Olanda s-a declarat contra unei candidaturi care va da prea multă reprezentativitate Europei meridionale, cancelara Angela Merkel l-a dorit iniţial fie pe ministrul său de Finanţe, fie pe guvernatorul Băncii Naţionale Germane, nici Franţa nu îi era favorabilă.

Determinantă a fost întâlnirea de pe 26 aprilie de la Roma dintre Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi, unde Franţa a obţinut din partea Italiei să dea înapoi pe tema imigranţilor tunisieni şi să nu adopte măsuri protecţioniste contra companiilor franceze interesate de preluarea unor companii italiene.

 

Cine este Mario Draghi?

 

Mario Draghi este guvernatorul Băncii Italiei, funcţie deţinută din 2006. Are 64 de ani. Doctor în Economie la Massachusetts Institute of Tehcnology, Mario Draghi a fost profesor de economie şi politică monetară la Universitatea din Florenţa. Între 1984 şi 1990 a fost director executiv la Banca Mondială. Din 2006 este preşedintele Forumului de Stabilitate Financiară, organism de monitorizare a pieţelor în care intră guvernatorii băncilor din statele G20.