Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri dure, convenite cu FMI

fmi-numele-fmi-un-perete.jpg

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI conţine măsuri economice dure.

Noi măsuri cu impact social : salarii tăiate şi în 2012, reducerea a încă 5.700 de paturi în spitale şi a numărului de medicamente compensate şi gratuite sau privatizarea unor companii energetice. Iată câteva dintre prevederile scrisorii de intenţie, convenite de Guvernul român cu Fondul Monetar Internaţional, document obţinut de Mediafax.

Scrisoarea de intenţie cu FMI conţine o serie de angajamente, care vizează mai multe domenii. Executivul s-a angajat că va continua şi anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3% şi că sistemul subvenţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând ca aceste ajutoare să fie acordate doar persoanelor cu venituri mici.

În sistemul de sănătate, Guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine.

Totodată, va reduce numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, arată scrisoarea de intenţie cu FMI.

Pe de altă parte, Executivul s-a angajat să privatizeze Compania Tarom, să vândă toate acţiunile pe care le are la Oltchim şi să vândă un pachet minoritar de acţiuni de la CFR Marfă.

Scrisoarea mai prevede şi modificarea legislaţiei, astfel încât să permită regiilor de transport Metrorex şi RATB să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei.

Guvernul va permite CFR Călători să majoreze tarifele, pentru eficientizarea companiei. CFR va închide 20% din liniile de cale ferată, reprezentând aproximativ patru mii de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora, potrivit scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu FMI.

Privatizări şi vânzări de pachete minoritare sau majoritare la principalele companii de stat. Iată ce promite aşadar Guvernul Fondului Monetar Internaţional, în scrisoarea de intenţie. Cele mai importante mişcări vor viza companiile din sectorul energetic, însă doar de anul viitor, dacă va eşua planul înfiinţării celor doi mamuţi energetici, Electra şi Hidroenergetica. Analistul economic, Radu Limpede crede că e destul de târziu pentru acest ambiţios proiect, amânat deja de doi ani de zile. Statul nu mai poate pierde vremea în dosarul privatizărilor, ca până acum, mai avertizează el.

 
Radu Limpede, în dialog cu Lea Berzuc