Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii şi asistentele, în concediu forţat

Toate unităţile sanitare, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia să-şi diminueze cheltuielile de personal cu 15 la sută până la sfârşitul anului. Decizia a fost anunţată de ministerul sănătăţii care le-a dat însă medicilor şi asisten'ilor posibilitatea de a opta fie pentru reducerea programului de lucru, fie pentru zilele libere.

Toate unităţile sanitare, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia să-şi diminueze cheltuielile de personal cu 15 la sută până la sfârşitul anului. Decizia a fost anunţată de ministerul sănătăţii care le-a dat însă medicilor şi asistenţilor posibilitatea de a opta fie pentru reducerea programului de lucru, fie pentru zilele libere.

Într-un comunicat, ministerul susţine că activitatea în unităţile sanitare va fi însă asigurată astfel încât să nu fie afectaţi pacienţii.

Mai mult, ministerul susţine că fondurile economisite prin diminuarea salariilor vor fi folosite pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare, necesare în tratamentul pacienţilor.

Medicii condamnă însă „greva obligatorie organizată de stat”, cum definesc cele zece zile de concediu fără plată forţat. Camera Federativă a Medicilor avertizează asupra consecinţelor acestei măsuri, care încalcă actualul Cod al Muncii prin care concediul fără plată se poate lua doar cu acordul ambelor părţi.

Chiar dacă spitalele vor continua să funcţioneze, vor funcţiona şi mai rău decât în prezent. Aceasta pentru că medicii, şi aşa obligaţi să aibă în grijă mai mulţi pacienţi decât ar fi normal, nu vor mai face faţă situaţiei, spune prim-vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor, Liviu Radu (audio).

În aceste condiţii, Camera Federativă a Medicilor îşi rezervă dreptul de a acţiona statul în instanţă dar ameninţă şi cu proteste, care însă nu vor afecta pacienţii, spune prim-vicepreşedintele organizaţiei profesionale, Liviu Radu.

 
Prim-vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor, Liviu Radu