Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Michel Barnier pentru RFI: Propunerea Germaniei privind bugetele naţionale trebuie discutată serios

michel-barnier-rfi-propunerea-germaniei-privind-bugetele-nationale-trebuie-discutata-serios.jpg

Comisarul european pentru Piaţă Internă, Michel Barnier (Foto: RFI)

Comisarul european pentru Piaţă Internă, Michel Barnier, a acordat un scurt interviu RFI. Michel Barnier a explicat că propuneri precum cea a Germaniei, care a cerut marţi ca Executivul european să aibă un drept de veto asupra bugetelor naţionale trebuie discutate serios.

Proiectul propus de ministrul de Finanţe Wolfgang Schäuble se referă la acordarea de atribuţii suplimentare comisarului European pentru Afaceri Economice şi Monetare. Comisarul ar urma să aibă drept de veto pentru blocarea bugetului unui stat membru, în cazul unui deficit prea mare. Comisarul Barnier a declarat la RFI că trebuie aplicat în principal ce s-a decis deja pentru a coordona bugetele.

Comisarul a mai spus că a prezentat un proiect care rămâne deschis ţărilor care nu sunt în zona euro sau nu sunt încă în zona euro, dar care vor să se plaseze sub supravegherea autorităţii unice bancare. Cu alte cuvinte, că şi România ar putea face parte din uniunea bancară.

 

Reporter: Ce părere aveţi de propunerea ministrului german de Finanţe, care a cerut Executivului european să aibă un drept de veto asupra bugetelor naţionale?

Michel Barnier: Lucrăm acum în cadrul tratatului bugetar, vrem politici economice coordonate la nivel european, iar propuneri precum cea a Germaniei trebuie discutate serios. Consider că trebuie aplicat în principal ce s-a decis deja pentru a coordona bugetele, de a lăsa Comisiei atribuţia de a supraveghea bugetele naţionale, pentru ca acestea să respecte regulamentele. Iar la acest capitol, Comisia este deja responsabilizată. Trebuie să le lăsăm timp să acţioneze.

 

Rep.: Inclusiv asupra a ce s-a decis deja la ultimul Consiliu European-uniunea bancară, autoritatea unică de supraveghere?

M.B.: Da, mai ales uniunea bancară. Asta e prioritatea. Trebuie să punem lucrurile în ordine. Şi Comisia Europeană trebuie să îşi îndeplinească rolul, fiind atentă totuşi să asocieze la decizie şi Parlamentele naţionale.

 

"Nu există o opoziţie a Germaniei privind uniunea bancară "

 

Rep.: Dar ce se întâmplă cu opoziţia Germaniei faţă de uniunea bancară?

M.B.: Nu există o opoziţie a Germaniei. Uniunea bancară a fost decisă la summit-ul din 29 iunie de şefii de stat şi de guvern, inclusiv de doamna cancelar Angela Merkel.

 

Rep.: S-a luat vreo decizie şi în privinţa aşa-numitului fenomen de shadow banking?

M.B.: Nu. Shadow banking este un dosar de care mă ocup în prezent, la fel ca şi cel privind separarea riscurilor în sectorul bancar. Voi pune două pietre importante la temelia uniunii bancare, printr-un regulament pe care îl numim single rule book şi priveşte toate cele 27 de state europene. Insist pentru păstrarea unităţii şi integrităţii pieţei unice a serviciilor financiare. Lucrez de doi ani şi jumătate la un regulament unic, care conferă celor 27 de state toate instrumentele financiare pentru cele opt mii de bănci din Uniunea Europeană. Şi în interiorul acestei pieţe unice există câteva state care au legături şi mai strânse, datorită apartenenţei la euro şi aceste state au decis să se plaseze sub supravegherea autorităţii unice de reglementare bancară. Dar pentru a pune în aplicare într-o manieră unificată, integrată şi mai eficace acest regulament, există şi state care vor să asocieze la acest regulament şi care nu fac parte din zona euro.

 

Rep.: Care este stadiul negocierilor?

M.B.: Avansăm. Sper ca până la sfârşitul anului să ajungem la un acord politic cu Parlamentul European asupra acestui proiect. Am prezentat un proiect care rămâne deschis ţărilor care nu sunt în zona euro sau nu sunt încă în zona euro, dar care vor să se plaseze sub supravegherea autorităţii unice bancare. Lucrăm ca aceste ţări să poată fi asociate într-o manieră echitabilă.