Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Ionescu (ANEIR): Odată cu plecarea Nokia, România pierde un exportator important

Cu Nokia pleacă şi unul dintre cei mai mari exportatori din România, a cărei redresare economică s-a bazat cu precădere pe exporturi. Anul trecut, Nokia a fost al doilea mare exportator, după Dacia. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, spune la RFI că balanţa comercială a României nu va fi afectată totuşi puternic de plecarea Nokia.

După primele nouă luni ale anului 2010, compania Nokia avea deja exporturi de 750 de milioane de euro. Prin urmare, România pierde un exportator important, dar pierderea cea mai mare este faptul că peste două mii de oameni vor fi daţi afară, spune şeful ANEIR, Mihai Ionescu.

"Noi pierdem într-adevăr un exportator important dar, per total, deficitul adus balanţei comerciale a României este undeva la 200 de milioane de euro, pentru că toată producţia Nokia se baza aproape în exclusivitate pe import: compania se baza în proporţie de 90% pe importuri, în special din ţările asiatice, ca atare pierderea în balanţa comercială a României scăzând din valoarea exporturilor valoarea importurilor rămâne undeva la 200 de milioane de euro anual. Pierderea noastră cea mai mare este faptul că peste două mii de oameni vor rămâne fără un loc de muncă", a explicat Mihai Ionescu.

Închidere Nokia

Mihai Ionescu, preşedinte ANEIR

AscultăDownload

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România mai spune şi că situaţia devine dramatică, dacă de gândim că România mai pierde un exportator, după ce în ultimii ani de criză a pierdut alţi peste 9.500 şi numărul lor este în creştere.

Gigantul finlandez Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj. Circa 2.200 de angajaţi vor fi daţi afară, în baza unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, întrucât unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru producătorul de telefoane mobile. Preşedintele Nokia anunţă că angajaţii de la Jucu vor fi plătiţi până în martie 2012.