Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Ionescu (ANEIR) la RFI : Medicamentele, Dacia şi Nokia au salvat exporturile româneşti

Exporturile României au crescut în luna noiembrie cu 22%, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Potrivit INS, în noiembrie 2009, România a exportat bunuri de 2,7 miliarde de euro. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu spune la RFI că această creştere spectaculoasă nu dă certitudinea că exporturile româneşti au ieşit din criză.

Exporturile României au crescut în luna noiembrie cu 22%, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Potrivit INS, în noiembrie 2009, România a exportat bunuri de 2,7 miliarde de euro.

Şeful Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu (audio) spune la RFI că această creştere spectaculoasă nu dă certitudinea că exporturile româneşti au ieşit din criză.

"Ceea ce ne-a luat prin surprindere este faptul că iniţial ştiam că există o anumită revenire, dar nu atât de spectaculoasă. Suntem pe o cale bună, dar încă nu avem certitudinea că exporturile au ieşit din criză", afirmă Ionescu.

"Această revenire a exportului nu s-a repercutat asupra tuturor sectoarelor economice, au fost doar câteva care au reuşit să facă faţă crizei şi să răspundă la comenzile internaţionale. Avem în primul rând industria de medicamente. Avem o creştere de peste 10% la exporturi în anul 2009. Avem industria de automobile, unde Dacia a devenit cel mai mare exportator al României anul trecut. Pe locul trei s-a situat Nokia, care a venit foarte puternic din urmă", precizează Mihai Ionescu.

După primele 11 luni din 2009, exporturile României însumau 26,7 miliarde de euro, iar importurile, 35,4 miliarde.

Comparativ cu primele 11 luni din 2008, exporturile au scăzut cu 16%, iar importurile cu 34 de procente.

 
Mihai Ionescu, despre exporturile României.