Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Tănăsescu despre proteste: Nemulţumirile sunt justificate, dar nu vor afecta reforma

Protestele din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării sunt "justificate", dar pieţele nu vor fi influenţate de ele, atâta timp cât reformele "merg în direcţia corectă". Iată ce declară la RFI reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu. El speră ca politicul să fie capabil "să explice corect", de ce e nevoie de reforme.

Mihai Tănăsescu e de părere că protestele din Bucureşti şi restul ţării sunt justificate. "Cred că este o nemulţumire justificată, o nemulţumire acumulată în timp, este o nemulţumire a oamenilor, care de fapt au dus această reformă, au plătit costul acestor reforme, acestor corecţii de care România avea nevoie. Ele sunt justificate, dar vedeţi, Europa şi lumea în momentul de faţă se află într-o perioadă în care se vor produce schimbări foarte mari, schimbări de concept, schimbări de atitudine", spune reprezentantul României la FMI.

Mihai Tănăsescu estimează că pieţele nu vor reacţiona la protestele din Bucureşti: "Aceste proteste le întâlnim la tot pasul, le întâlnim în Europa, le întâlnim în Statele Unite, sub diverse forme. Pieţele nu vor reacţiona la asemenea proteste, atâta timp cât fundamentele economice ale unei ţări, reformele ţării respective merg în direcţia corectă. De aceea, nu întrevăd ca România să fie afectată de acest lucru".

 

Tănăsescu: Necesitatea reformelor trebuie explicată corect

 

Mihai Tănăsescu speră ca oamenii politici să poată explica oamenilor cât mai "corect" necesitatea reformei. "Sper ca politicul să aibă capabilitatea să comunice corect, să explice corect de ce este nevoie să continuăm reformele, de ce este nevoie să ducem ţara către un punct care să-i crească credibilitatea şi atractivitatea pentru investitorii străini. Să nu uităm că România este dependentă de fluxurile de capital externe. În această perioadă turbulentă, în special în zona euro, România trebuie să demonstreze că poate să atragă aceste fluxuri de capital, în aşa fel încât să poată să funcţioneze, să înregistreze creştere economică şi nu în ultimul rând, să-şi mărească atractivitatea investitorilor, pentru a putea atrage resurse pentru investiţii, pentru proiecte europene şi aşa mai departe", declară reprezentantul României la FMI.

Întrebat de RFI dacă simte că FMI-ul este vizat de protestele din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării, Mihai Tănăsescu a răspuns: "Nu am văzut de fapt în aceste proteste o nemulţumire directă asupra Comisiei Europene sau asupra Fondului Monetar, ceea ce mă face să cred că există cât de cât o înţelegere a oamenilor vis-a-vis de necesitatea lucrurilor care s-au făcut. Repet, există o nemulţumire, de care pe bună dreptate, uneori, politicienii trebuie să ţină cont. Dar partea pozitivă a lucrurilor este că în general, o ţară şi nu mă refer aici numai la România, are şansele cele mai mari de reforme, de restructurare atunci când este o criză. Deci este şansa unică a unei ţări de a o pune pe o traiectorie corectă, pe o perioadă lungă-lungă de timp, de acum încolo".

 
Mihai Tănăsescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestele din Bucureşti şi alte oraşe ale României