Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Tănăsescu la RFI: Coplata îi va face pe oameni să se gândească de două ori dacă trebuie să meargă la doctor

mihai-tanasescu-rfi-coplata-face-oameni-gandeasca-doua-trebuie-mearga-doctor.jpg

Guvernul a decis să aplice coplata în sistemul sanitar.

Coplata în sistemul sanitar va aduce unele îmbunătăţiri în finanţarea acestui domeniu. O spune într-un interviu la RFI vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu. El precizează că acest model se aplică în mai toată lumea şi că ar trebui regândit contractul social pentru Europa.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi pentru Mediafax că s-a aprobat Hotărârea de Guvern privind coplata, începând cu luna aprilie. Pacienţii vor achita între cinci şi zece lei, o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii.

Mihai Tănăsescu apreciază introducerea coplăţii: "Cred că este în primul rând, dacă vreţi, o problemă de finanţare. Sigur, ştim foarte bine că sistemul sanitar are nevoie de o finanţare mai mare. În al doilea rând, cred că este o problemă de mod în care individul se pune în faţa unei situaţii medicale sau nu. Cred că în momentul în care cineva contribuie, se gândeşte de două ori dacă trebuie să se ducă la doctor sau nu".

 

"Un nou contract social pentru Europa"

 

Vicepreşedintele BEI spune că "Europa în momentul de faţă reprezintă din punct de vedere al populaţiei aproximativ 7% din numărul populaţiei globale. Produce în acest moment aproximativ 25% din Produsul Intern Brut global al acestei planete. Dar Europa cheltuie 50% din totalul contribuţiilor sociale, din totalul cheltuielilor sociale pentru locuitorii ei. Este limpede că în acest context în care populaţia europeană descreşte şi descreşte vertiginos, este limpede că acest contract social, pe care Europa l-a avut în ultimii 50-60 de ani probabil va trebui să fie revizuit. De aceea, cred că este nevoie şi este şi un mesaj, poate, la adresa europenilor, de a gândi perfect şi a regândi, probabil, un nou contract social pentru Europa".

În opinia lui Mihai Tănăsescu, "ceea ce este astăzi e puţin sustenabil şi o decelerare a creşterii populaţiei poate să conducă în următorii 15-20 de ani la o criză financiară puternică, cu nişte efecte negative puternice asupra creşterii economice a ţărilor din Uniunea Europeană. De aceea, cred că trebuie de acum mers pro-activ pentru a rezolva această problemă cu care se confruntă Europa şi nu numai".

Întrebat dacă sistemul coplăţii va rezolva problemele financiare din sectorul sanitar, Mihai Tănăsescu a răspuns: "Nu ştiu dacă le va rezolva, dar cu certitudine vor fi nişte îmbunătăţiri. Este un sistem care se aplică peste tot în această Europă, în acestă lume. Conştientizarea individului că trebuie să participe cu o bucăţică mică la un serviciu care este scump şi un serviciu care este necesar, este cred foarte bine".

Mihai Tănăsescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre coplata în sistemul sanitar