Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miliardar american, rog impozite mai mari!

miliardar-american-rog-impozite-mai-mari.jpg

Warren Buffet cere Congresului să nu-i mai ţină în braţe pe miliardarii americani.

Miliardarul Warren Buffett a cerut Congresului SUA să majoreze impozitele pentru persoanele cu averi mari, pentru a contribui astfel la reducerea deficitului bugetar al Statelor Unite. El susţine că o asemenea decizie nu va afecta nici investiţiile acestora, nici crearea de locuri de muncă.

"Prietenii mei şi cu mine am fost răsfăţaţi destul de către un Congres prietenos cu miliardarii", a scris preşedintele Berkshire Hathaway Inc., Warren Buffett, într-un articol de opinie publicat în New York Times.

Miliardarul Warren Buffett este de părere că felul în care Congresul a administrat problema deficitului bugetar i-a făcut pe mulţi americani să-şi piardă încrederea în capacitatea acestuia de a gestiona situaţia financiară a Statelor Unite.

Pledoaria miliardarului în favoarea unor impozite mai mari pentru "mega-bogaţi" ar putea veni în sprijinul preşedintelui american Barack Obama. Acesta ceruse stoparea facilităţilor fiscale pentru proprietarii de corporaţii.

În comentariul său din New York Times, Buffett a precizat că anul trecut a plătit impozite de 6.938.744 de dolari. "Dar ceea ce am plătit a fost numai 17,4% din venitul meu impozabil", în timp ce angajaţii săi au plătit în medie 36% din venituri.

 

Milionarii, impozitaţi suplimentar

 

Warren Buffett a spus că pentru cei cu venituri mai mari de un milion de dolari, el ar ridica imediat impozitul pe venituri. Pentru cei 8.274 de contribuabilii cu venituri de zece milioane de dolari sau mai mult, miliardarul susţine că ar trebui introdusă şi o taxa suplimentară.

"În timp ce săracii şi clasa de mijloc luptă pentru noi în Afganistan şi în timp ce majoritatea americanilor se chinuie să le ajungă banii de pe o zi pe alta, noi cei mega-bogaţi beneficiem în continuare de facilităţi fiscale extraordinare", a mai scris Buffett.

Mulţi dintre ei "nu s-ar supăra dacă li s-ar spune să plătească taxe mai mari, în special în condiţiile în care atât de mulţi concetăţeni suferă cu adevărat", susţine miliardarul american.