Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miliarde de euro pierderi din fonduri europene

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

"România poate pierde câteva miliarde de euro din fondurile europene din cauza proastei gestiuni a acestora."  Iată ce susţin reprezentanţii sindicatelor "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical şi Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri structurale. Cele trei instituţii cer Guvernului o mai mare transparenţă privind accesarea fondurilor europene.

România riscă să piardă banii europeni din cauza proastei gestionări a fondurilor europene. Sindicate şi organizaţiile neguvernamentale trag un semnal de alarmă în acest sens.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Minel Ivaşcu spune că lipsa de finanţare va duce la blocarea proiectelor care se desfăşoară în prezent. 
Totodată, cele trei organizaţii mai cer Guvernului să depolitizeze Autoritatea de Management care se ocupă de atragerea banilor din Fondul Social European.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea spune că autorităţile au suprapus birocraţia românească peste birocraţia europeană.
Pe de altă parte, organizaţiile neguvernamentale atrag atenţia asupra suspiciunilor de corupţie în privinţa atragerii fondurilor europene.

În perioada 2007-2013, România are la dispoziţie fonduri structurale în valoare totală de 19,2 miliarde euro, bani pe care trebuie să îi atragă până cel târziu în 2015. Până în prezent România a atras aproape 9 miliarde lei, respectiv 11% din total.

Potrivit unui raport al Consiliului Fiscal publicat recent, România se afla pe ultimul loc în rândul celor 6 ţari, cu un grad de absorbţie aferent perioadei 2007-2013 de 8,6%, sub Bulgaria (10,2%), Cehia (12,4%), Polonia (20,4%), Estonia (26%) şi Letonia (29%).