Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mini-Nabucco, un nou gazoduct realizat de Bulgaria şi Turcia

gaz-azer-bulgaria-turcia-foto-reuters.jpg

Gaz azer pentru Bulgaria şi Turcia. Foto: Reuters

Bulgaria şi Turcia vor construi un nou gazoduct, mini-Nabucco, prin care Sofia va primi între 1 şi 3 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan. Alte 6-7 miliarde vor fi tranzitate în direcţia Europei Centrale. Proiectul prin care se urmăreşte diversificarea surselor energetice va fi realizat în următorii doi ani, a declarat ministrul bulgar al Economiei, care a avut convorbiri cu omologul său turc.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

Prin Bulgaria vor fi tranzitate anual 10 miliarde mc de gaze azere din 2013, când va intra în funcțiune un nou gazoduct de 77 de kilometri care va face legătura cu Turcia. Decizia a fost anunțată în urmă întâlnirii de la Istanbul a ministrului Economiei și Energeticii Traicio Traikov cu omologul său turc Taner Yildaz.

Gazele azere au fost asigurate prin semnarea unui acord azero-turc care prevede exportul din fosta republică sovietică a 16 miliarde mc pe an. 6 miliarde sunt destinate Turciei, iar restul vor fi tranzitate spre Europa Centrală prin Grecia și Bulgaria. „Această cantitate va putea să crească”, a declarat ministrul bulgar.

Un alt gazoduct va face legătura între orașul elen Komotini și Stara Zagora în Bulgaria. Primele cantități de gaze vor sosi la finele anului 2013, iar legătura cu sistemul elen de gazoducte este realizată cu bani din fondurile Uniunii Europene. O parte din gazele azere vor fi tranzitate prin aceasta conductă.

Bulgaria va putea primi din Turcia și gaze de la terminale sale pentru gaze lichefiate. În acest mod, Sofia va slăbi dependența de importul de gaze rusești. Traikov a declarat că, în 2020, nici un producător nu va controla mai mult de 50% din piața bulgară. Aceasta înseamnă de fapt că livrările realizate de concernul Gazprom vor fi reduse la jumătate.

În prezent, Bulgaria importă numai gaze rusești. Un procent de 10% din consumul intern este asigurat de compania Melrose din șelful Mării Negre, în apropierea orașului Varna.

Au fost deja pregătite spre a fi semnate acorduri cu Turcia și Grecia pentru import de gaze în situații de urgență care vor duce la sistarea livrărilor din Rusia. În acest caz însă, va putea fi folosit gazoductul de tranzit existent.

„Proiectul cu Turcia este de o importanță strategică pentru Bulgaria”, a declarat primul ministru Boiko Borisov. „El reprezintă o variantă mai ieftină și mai ușor de realizat a proiectului Nabucco.”

Bulgaria și Turcia nu au renunțat la acest proiect. Conducta în direcția Turciei însă, cu o capacitate mult mai mică, va intra în funcțiune mai repede.