Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul de Finanţe, cuprins de febra împrumuturilor

ministerul-finante-cuprins-febra-imprumuturilor.jpg

Ministerul de Finanţe continuă să se împrumute de pe pieţe.

Ministerul de Finanţe nu a ratat în ultima perioadă nicio ocazie să se împrumute, fie de pe piaţa internă, fie de pe piaţa externă, ceea ce i-a făcut pe analişti să se întrebe ce urmăreşte. Din interiorul instituţiei finanţelor publice, explicaţia e destul de simplă: deocamdată împrumuturile sunt relativ ieftine şi ministerul preferă să strângă bani albi pentru zile negre.

Cea mai recentă “ieşire” pe pieţe a Ministerului de Finanţe a avut loc chiar săptămâna aceasta, când statul a vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani, în valoare de peste un miliard şi jumătate de lei, la un randament în scădere de 5,99%.

Şi lucrurile nu se opresc aici: luna aceasta, Ministerul de Finanţe a programat în total şapte licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, prin care vrea să atragă cinci miliarde de lei. Dacă punem la socoteală şi împrumuturile contractate în ianuarie şi februarie, rezultă că statul a atras peste 20 de miliarde de lei doar de pe piaţa locală, la care se adaugă banii atraşi în ianuarie, dar şi săptămâna trecută în prima şi a doua emisiune pe piaţa americană. Este vorba de peste două miliarde de dolari.

După cum reiese dintr-o analiză publicată pe HotNews.ro, aproape o treime din cele peste 66 de miliarde de lei de care Finanţele cred că vor avea nevoie în 2012 pentru serviciul datoriei publice şi acoperirea deficitului bugetar a fost deja pusă deoparte prin aceste împrumuturi.

Surse oficiale citate de acelaşi site spun că motivaţia Finanţelor e simplă: “Nu vrem să lăsăm aceste împrumuturi pe ultima sută de metri, pentru că nu ştim ce intervine în zona euro şi ne dă peste cap dobânzile. Acum costurile sunt relativ mici şi putem obţine aceşti bani fără prea mare efort. Dacă ne creăm acum acest buffer de lichiditate, vom sta mai liniştiţi restul anului. Ne facem şi noi sanie vara, ca orice gospodar”, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.
Ce spun însă analiştii despre “graba” Ministerului de Finanţe de a-şi asigura acest “spate” financiar? Cei mai mulţi cred că aceasta este firească, dat fiind contextul tensionat de pe pieţele financiare, dată fiind nesiguranţa în privinţa salvării Greciei şi a celorlalte state cu probleme din zona euro şi nu în ultimul rând, dat fiind faptul că România nu a mai primit garanţii scrise de la băncile străine că nu-şi vor retrage capitalurile deţinute la filialele româneşti.

Analistul Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Fond de Pensii, consideră şi el normale demersurile din ultima perioadă ale Finanţelor. “Ministerul de Finanţe doreşte să îşi asigure un fond de rezervă, să-i spunem aşa, în cazul în care finanţarea de pe pieţele internaţionale ar deveni mult mai dificilă sau poate chiar imposibilă. Să nu uităm că meciul numit Grecia încă se joacă. Deocamdată s-a mai câştigat un răgaz, Grecia mai primeşte nişte bani, dar sunt îndoieli serioase asupra faptului că aceasta va fi soluţia finală în ceea ce priveşte Grecia şi că problema datoriei externe a acestei ţări este rezolvată. Deci putem să ne imaginăm un moment în care Grecia va fi silită să intre în incapacitate de plată, poate şi o altă ţară precum Portugalia va fi nevoită să îşi restructureze datoria, or astfel de momente de criză pe pieţele internaţionale ar duce la închiderea lor şi la închiderea accesului unor ţări precum România la finanţare”, a declarat la RFI analistul Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Fond de Pensii.