Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miza economică a disputei dintre Japonia şi China

china.jpg

Miza economică a disputei dintre Japonia şi China REUTERS/Carlos Barria

Un nou focar de tensiune a apărut în ultimele zile în Asia, mai precis între Japonia şi China care îşi dispută un mic arhipelag nelocuit din Marea Chinei orientale. Decizia guvernului de la Tokyo de a naţionaliza aceste insule au provocat reacţii de protest virulente în China, dintre care unele manipulate cu siguranţă de putere.

Între Japonia şi China există o veche rivalitate care revine din cînd în cînd în actualitate ca un bumerang. Ziua de 18 septembrie, de eexemplu, este una cu totul deosebită întrucît pe 18 septembrie 1931 armata imperială japoneză de atunci a început războiul de invadare a Chinei, mai precis în Manciuria. Trebuie spus că ocupaţia japoneză în China a fost una de o violenţă şi de o cruzime gravate puternic în memoria chinezilor. Pe fondul acestei comemorări istorice resentimentele chinezilor faţă de fostul ocupant sunt uşor de amplificat, ceea ce s-a şi întîmplat cu ocazia mai multor manifestaţii organizate în China, dintre care una în faţa ambasadei nipone de la Beijing.

In prezent, rivalităţile dintre cele două ţări sunt mai degrabă comerciale şi economice. Japonia este prima ţară din Asia care a adoptat modelul occidental şi a demonstrat că poate fi chiar mai performantă decît occidentalii în domeniul industrial, al productivităţii, ai invenţiilor şi al progresului tehnologic. China, după ce şi-a irosit o parte din energii în sîngeroasa “revoluţie culturală” dorită de Mao, a adoptat cu întîrziere modelul de producţie japonez. Anul trecut, Japonia, care era a doua mare putere economică din lume, a fost întrecută de China şi s-a văzut obligată să accepte locul al treilea.

Vor ajunge oare, în prezent, Japonia şi China la un conflict militar? 11 nave chineze erau semnalate în apropierea respectivelor insule, al căror nume japonez este Senkaku. Statele Unite încearcă o mediere în acest context, într-un moment însă cînd Washingtonul este în relaţii proaste cu Beijingul. Suplimentul economic al ziarului LE FIGARO afirmă chiar că “războiul economic dintre americani şi chinezi se înveninează”. Preşedintele Barak Obama, aflat în campanie electorală, i-a acuzat direct pe chinezi că încalcă regulile impuse de Organizaţia Mondială a Comerùului în materie de schimburi comerciale. Mai nou autorităţile de la Beijing sunt acuzate că furnizează ajutoare masive pentru a-şi stimula sectorul exporturilor de automobile.

Revenind însă la manifestaţiile anti-japoneze din China, mediile de informare din întreaga lume au difuzat unele imagini surprinzătoare, cu chinzi care arborau protretele lui Mao. "China nu se va lăsa niciodată umilită!", strigau unii manifestanţi, “Jos imperialsimul japonez!” strigau alţii. Greu de spus ce vor de fapt autorităţile chineze, sau unele curente din sînul puterii, prin orchestrarea acestor manifestaţii şi reciclarea sentimentului naţionalist. Işi pot permite oare autorităţile de la Beijing să gonească miile de intreprinderi japoneze din China? Multe firme japoneze precum Toyota, Nissan, Honda sau Sony şi-au redus deja în mod drastic activitatea din cauza acestor tensiuni. China este primul partener comercial al Japoniei, iar Japonia este al treilea partener comercial al Chinei, după Uniunea Europeană şi Statele Unite.  Un veritabil război economic între China şi Japonia s-ar reverbera în întreaga Asie şi chiar în întreaga lume cu consecinţe greu de evaluat. Un fel de partidă de şah, sau mai degrabă de GO se joacă în orice caz între Tokyo şi Beijing, cu intenţii şi strategii prea puţin vizibile pentru marele public. Gesticulaţiile febrile sunt deocamdată vizibile, cum ar fi declaraţia de azi a autorităţilor chineze că nu exclud luarea unor măsuri suplimentare în caze de escaladare a conflictului... Declaraţie făcută în faţa emisarului american Leon Panetta, responsabilul american cu apărarea, care a sosit la Beijing după etapa de la Tokyo. O operaţiune de mediere fără vreun efect notabil deocamdată.