Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mobilizare bugetară: greve şi proteste

greva-profesori-20090910125723.jpg

profesorii intră în grevă

Bugetarii vor picheta sediului Parlamentului pe 15 septembrie şi declanşează grevă generală de o zi, pe 5 octombrie. Nemulţumirile angajaţiilor de la stat vizează proiectul legii unice de salarizare. Ei reproşează Guvernului Boc că în noul proiect nu se mai regăsesc punctele stabilite în timpul negocierilor. Totodată, bugetarii vor refuza să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Bugetarii vor picheta sediului Parlamentului pe 15 septembrie şi declanşează grevă generală de o zi, pe 5 octombrie. Nemulţumirile angajaţiilor de la stat vizează proiectul legii unice de salarizare. Ei reproşează Guvernului Boc că în noul proiect nu se mai regăsesc punctele stabilite în timpul negocierilor.

Totodată, bugetarii vor refuza să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Mobilizarea sindicatelor s-a concretizat intr-o Alianţă, care cere Guvernului să nu-şi asume răspunderea pe proiectul legii unice. Bugetarii doresc să aducă mai multe amendamente la proiect astfel încât toţi bugetarii să beneficieze de salarii decente.

În plus, membrii Alianţei au anunţat că nu vor accepta concediul fără plată şi nici disponibilizări. Federaţiile care au semnat, joi, alianţa reprezintă interesele a aproape un milion şi jumătate de bugetari. Printre aceştia se numără profesorii, poliţiştii, funcţionarii publicii şi angajaţii din sistemul sanitar.

Marţea viitoare, cînd va avea loc pichetarea Parlamentului, Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea în faţa Legislativului pe cele trei acte normative: cel al salarizării, educaţiei şi restructurarea agenţiilor.

Deocamdată, reprezentanţii Executivului rămân ferm pe poziţii şi nu amână data stabilită pentru asumare. Ei dau însă asigurări că salariile bugetarilor nu vor fi reduse.

După discuţiile de joi după-amiază, ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat că în învăţământul preuniversitar creşterea medie e de 78% în intervalul 2010-2015. În cazul universitarilor, care au salarii mai mari, creşterea ar urma să fie de 31 la sută. Lectorii şi asistenţii vor avea o creştere medie de până la 50 la sută.

Creşterea mediei salariilor pentru intervalul 2010-2015 este de 56%. Este puţin?, s-a întrebat ministrul finanţelor la finalul discuţiilor cu sindicatele.