Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modificări la politica fiscală în 2011

Creşterea taxei auto şi a accizelor, posibilitatea ca microîntreprinderile să opteze pentru un impozit de 3% pe venit dar si contribuţii de sănătate impuse mai multor pensionari. Iată câteva dintre modificările aduse de guvern la politica fiscală începând cu 1 ianuarie. De asemenea, se modifică şi plafonul de garantare a depozitelor.

Aşadar, plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de către persoane fizice şi juridice va fi majorat, începând cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel puţin 100.000 euro.

Taxa de poluare auto va fi majorată în medie cu 45-50% faţă de nivelul actual, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehiculele poluante într-un grad mai ridicat

Taxa va fi stabilită în funcţie de vechimea maşinii, capacitatea cilindrică şi gradul de poluare.

Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru înmatricularea unei maşini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

Microîntreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie anul viitor, să opteze între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri.

Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au 1-9 angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până la 100.000 de euro.

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate.

E vorba de contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate

Alte modificări importante se referă la creşterea impozitului cu aproape 100% pentru vehiculele de transport marfă de peste 12 tone şi pentru combinaţiile de autovehicule (vehicule articulate sau trenuri rutiere) de aceeaşi capacitate.

Sumele cheltuite de firme pentru maşinile folosite la transportul de persoane, cu maximum nouă locuri, nu vor fi considerate nici anul viitor drept cheltuieli deductibile, deoarece Guvernul va extinde până la sfârşitul anului 2011 valabilitatea acestei prevederi, introduse în aprilie anul trecut.

Limitele de despăgubire pentru asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) vor creşte cu 40-50% în 2011 comparativ cu valorile din acest an.

Începând cu 1 ianuarie, inspectorii de muncă vor avea permanent dreptul de a intra în sediul unei firme pentru a verifica acte şi vor putea dispune retragerea autorizaţiei de funcţionare, cu suspendarea directă a activităţii, dacă descoperă încălcări flagrante ale legii.

Persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cei mai afectaţi vor fi proprietarii de yachturi şi vile, care cheltuiesc mult pentru vacanţe scumpe, dar fără să justifice banii prin venitul declarat statului.

Indemnizaţia de şomaj va reprezenta, începând cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeaşi modificare de calcul urmând să fie aplicată şi pentru absolvenţii care vor primi ajutor de şomaj.

Salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei.