Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moody's clatină piaţa bancară spaniolă: 16 bănci au fost retrogradate

Moody's a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole, inclusiv Santander şi BBVA, acuzând recesiunea economică, pierderile tot mai mari din credite neperformante şi capacitatea redusă a Guvernului de la Madrid de a susţine instituţiile financiare cu probleme. Bursele europene au deschis vineri în scădere puternică şi se îndreaptă către cel mai abrupt declin săptămânal din noiembrie 2011, pe fondul turbulenţelor din Spania şi Grecia.

Nouă bănci au suferit retrogradări de trei trepte, iar şapte au fost menţinute sub evaluare, în vederea unor noi acţiuni negative asupra ratingurilor, potrivit unui comunicat transmis de Moody's. Ratingurile Santander şi BBVA, cele mai mari bănci spaniole, au fost coborâte cu câte trei trepte.

Instituţiile financiare spaniole "se scaldă" în credite neperformante, după prăbuşirea pieţei imobiliare în 2008, notează agenţia Reuters, iar situaţia sistemului bancar din Spania este unul dintre principalele motive de îngrijorare şi incertitudine pe pieţele europene şi mondiale. Investitorii se tem că în eventualitatea necesităţii unei intervenţii guvernamentale pentru salvarea unei bănci, presiunile extreme asupra finanţelor publice din Spania ar forţa statul să ceară ajutor internaţional.

Economia spaniolă a intrat în primul trimestru într-o nouă rundă de recesiune, a doua în ultimii trei ani şi se confruntă cu perspectiva unui declin prelungit, pe fondul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice implementate de Guvern pentru restrângerea deficitului bugetar şi aşezarea datoriei de stat pe o direcţie sustenabilă.

Agenţia de rating Standard&Poor's a anunţat în aprilie decizii negative privind ratingurile a 16 bănci spaniole, după ce a retrogradat Spania cu două trepte, la "BBB+". Fitch atribuie Spaniei ratingul "A".