Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moody's, cu ochii pe băncile din Austria şi Germania

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Moody s continuă evaluarea sistemului bancar al statelor Uniunii Europene : după retrogradarea băncilor italiene şi spaniole, acum a venit rândul celor din Austria şi Germania. Analiştii avertizează că retrogradările pun în pericol accesul băncilor europene la finanţare pe termen scurt şi lung, acces deja afectat de criza datoriilor suverane.

Şapte instituţii de credit germane şi trei austriece au pierdut de la un punct de rating până la două puncte. Principalul motiv : criza datoriilor din zona euro. Între băncile depunctate de agenţia de evaluare financiară se numără Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, care deţin în România grupurile BCR, Reiffeisen Bank şi UniCredit.

De altfel, în cazul retrogradării celor trei bănci austriece, Moody s invocă între motive chiar expunerea prea mare a acestora pe Europa Centrală şi de Est, mai ales pe ţări precum România şi Ungaria. Această expunere, continuă aenţia de evaluare financiară, generează riscuri faţă de calitatea activelor celor trei instituţii de credit, mai ales că toate cele trei bănci austriece au rezerve de capital limitate pentru absorbţia unor eventuale pierderi într-o situaţie de stres.

La RFI, analistul economic Laurian Lungu explică : deşi acum sucursalele din România stau bine, în scenariul cel mai rău al ieşirii Greciei din zona euro ele ar putea fi afectate.

“Un eveniment nefericit în Grecia, după cum arată scenariile, ar afecta România şi atunci este afectată şi calitatea împrumuturilor pe care aceste bănci austriece le au în România. S-ar putea ca situaţia economică din România să devină mai instabilă şi există acest risc ca împrumuturile acordate de aceste bănci să nu mai poată fi rambursate în totalitate. Şi provizioanele ar trebui să crească pentru aceste împrumuturi…Se aşteaptă ca şi nivelul depozitelor să scadă la aceste bănci…Şi atunci, măsura agenţiei Moody s pune înainte răul”, exlică la RFI Laurian Lungu. 

Cum trebuie să privească însă clienţii băncilor depunctate de Moody s această decizie? Ei bine, dat fiind că ratingurile băncilor mamă austriece Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria au scăzut nesemnificativ nu sunt de aşteptat schimbări la nivelul BCR, Reiffeisen Bank şi UniCredit în măsură să îi afecteze pe clienţii acestora, spune analistul economic Laurian Lungu.

“Acest proces de revizuire a ratingului, mai ales la bănci, se întâmplă în toată Europa la ora actuală şi la scară destul de largă…În cazul băncilor austriece este vorba de o scădere numai cu o treaptă, două deci nu este ceva dramatic. Este mai degrabă o măsură de precauţie, dacă vreţi, iar clienţii nu au cum să fie afectaţi”, conchide Laurian Lungu.

Moody’s a anunţat în ianuarie că va modifica sistemul de atribuire a ratingurilor pentru băncile şi companiile europene care efectuează operaţiuni cu instrumente financiare la novel mondial, pentru a reflecta efectele adverse ale crizei datoriilor suverane, încetinirea creşterii economice şi reglementările Basel III referitoare la capital. Potrivit analiştilor, mişcarea riscă să le majoreze băncilor europene costurile de finanţare şi să le oblige să restrângă creditarea, cu impact asupra creşterii economice.

Concret, retrogradările, care ar urma unor măsuri asemănătoare luate anul trecut de Standard&Poor’s şi Fitch, ar putea eroda profiturile băncilor, iar unele dintre acestea nu vor mai putea să se împrumute de la fondurile de investiţii de pe pieţele monetare, care au reguli stricte de acordare a banilor. Fără acces la finanţare din surse private, băncile ar putea fi nevoite să vândă active şi să restrângă creditarea.