Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moody's "rupe" un A din ratingul Franţei

moodys-rupe-un-ratingul-frantei.jpg

Agenţia de rating Moody's retrogradează Franţa (Foto: Reuters/Mike Segar).

Agenţia de rating Moody's a retras Franţei nota triplu A. O decizie ce survine după cea similară luată în ianuarie de altă agenţie, Standard&Poor's. O singură mare agenţie din lume, Fitch, mai acordă aşadar toată încrederea economiei franceze. Pentru a-şi motiva decizia de a scădea nota de la triplu A la AA1, Moody's spune că perspectivele de creştere din Franţa sunt prea slabe, iar finanţele publice, incerte.

Diagnosticul lui Moody's este parţial acceptat de Paris. În opinia ministrului francez al Economiei, Pierre Moscovici, dar şi a anturajului preşedintelui François Hollande, "am fost sancţionaţi acum din cauza reformelor care n-au fost realizate de precedenta guvernare, din cauza erorilor comise în trecut".

Totodată, oficialul francez menţine perspectivele de creştere economică pe anul 2013 şi e de părere că "Franţa rămâne o valoare sigură, imediat în spatele Germaniei", ţară care împreună cu Olanda, Luxemburg şi Finlanda rămâne beneficiară a notei AAA. Moscovici spune însă că "degradarea notei ne încurajează să punem în practică şi mai repede reformele pe care le-am decis în domeniul bugetar, al stabilizării zonei euro şi al pactului de competitivitate".

Laurence Parisot, şefa patronilor francezi, cere de altfel Guvernului să aplice "cât mai repede reformele promise, pentru a invalida decizia agenţiei Moody's". O decizie ce nu a avut nici un efect pe pieţele financiare, atât bursele europene, cât şi moneda unică păstrându-se în echilibru în cursul tranzacţiilor de marţi dimineaţă.

Experţii sunt unanimi în a spune că scăderea notei franceze nu va avea, pe termen scurt cel puţin, decât un impact foarte relativ. Ei reamintesc că de când Standard&Poor's a scăzut nota datoriei suverane a Franţei în luna ianuarie, Parisul nu a împrumutat niciodată la o dobândă atât de mică bani ca să-şi finanţeze respectiva datorie.