Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moş Crăciun, fratele mai generos al lui Moş Ajun

200812-8900.jpg

Moş Crăciun, fratele mai generos al lui Moş Ajun

Legenda spune că Maica Domnului, cuprinsă de durerile naşterii i-a
cerut adăpost lui Moş Ajun. Acesta a refuzat-o, motivând că e sărac şi
a trimis-o la fratele său mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. În unele
legende populare şi credinţe, Moş Crăciun este cioban sau baci la
turmele fratelui.

Cine este Moş Crăciun ? Când eram mici, ştiam că vine cu sania trasă de reni zburători. Mai târziu am aflat că în spatele darnicului bătrân se ascund de fapt părinţii noştri.
Legenda spune că Maica Domnului, cuprinsă de durerile naşterii i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Acesta a refuzat-o, motivând că e sărac şi a trimis-o la fratele său mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. În unele legende populare şi credinţe, Moş Crăciun este cioban sau baci la turmele fratelui.
Neştiind cine este, Moşul o trimite pe Maria să nască în grajd. Când află că e vorba de Maica Domnului, Moş Crăciun cere iertare. Se spune că s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. De aici şi tradiţia de a face cadouri de Crăciun, mai ales celor mici.
Cum rămâne însă cu spiriduşii, ajutoarele Moşului ? Cândva, ei nu aduceau cadouri sub brad, ci dimpotrivă, le furau. Ideea de spiriduşi vine de la gnomii care păzeau casa omului de spirite rele. În Evul Mediu, ei aşteptau daruri, în loc să le ofere. Abia în secolul al XIX-lea spiriduşii au devenit prieteni ai lui Moş Crăciun.
Dar Moşul mai are câţiva parteneri de nădejde : celebrii reni zburători, nouă la număr. Totuşi, cum zboară ? Legenda spune că secretul stă într-un praf magic împrăştiat peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca din Laponia.
Cel mai faimos ren este bineînţeles Rudolph. Când era pui, nasul lui a fost atins de magia Crăciunului. De atunci, este strălucitor şi roşu. (CR - 23 dec. 08;16.15h)