Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova condamnă embargoul asupra petrolului sirian

Rusia condamnă sancţiunile impuse Siriei de către Uniunea Europeană. Ministrul de Externe de la Moscova a declarat sâmbătă că embargoul asupra petrolului sirian impus de UE "nu va duce la nimic bun". Autorităţile de la Bruxelles au hotărât vineri să impună sancţiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmând că preşedintele Bashar al-Assad îşi masacrează proprii cetăţeni.

Hotărârea poate avea consecinţe grave asupra economiei siriene, UE achiziţionând 95 la sută din petrolul exportat de Siria.
Reuters notează că Statele Unite şi Uniunea Europeană fac presiuni pentru impunerea de sancţiuni împotriva Siriei şi din partea Consiliului de Securitate al ONU, însă eforturile lor s-au lovit până acum de opoziţia puternică a Rusiei şi a Chinei.

Violenţele continuă

Cel puţin 14 persoane au fost ucise vineri în Siria, în manifestaţii intitulate "moarte mai degrabă decât umilinţă", în care mii de manifestanţi au cerut din nou plecarea de la putere a lui Bashar al Asaad.

La protestele de vineri, activiştii au ţinut să sublinieze că manifestaţiile sunt "paşnice" şi constituie o reacţie faţă de regimul care, de la începutul revoltei, la 15 martie, refuză să recunoască amploarea mişcării de contestare şi atribuie violenţele unor "grupări teroriste înarmate".