Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din motive diferite, Bulgaria şi Ungaria refuză FMI

bulgaria-luat-o-decizie-transanta-vis-vis-fmi-foto-reuters.jpg

Bulgaria a luat o decizie tranşantă vis-a-vis de FMI. Foto: Reuters

Bulgaria a luat o decizie tranşantă. Într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, oficialii bulgari au anunţat că Bulgaria refuză să participe la programul de finanţare destinat ţărilor "indisciplinate financiar" printr-o contribuţie suplimentară la FMI. Argumentul principal pentru această decizie este că, în anul 2007, Bulgaria a terminat de plătit obligaţiile către FMI, că nu are nici un angajament financiar faţă de instituţie şi nu intenţionează să se implice în vreunul. În felul acesta, Bulgaria lărgeşte breşa statelor care nu vor contribui la planul de finanţare a FMI.

Oficialii din zona euro au aprobat un plan prin care FMI urmează să fie împrumutat cu 150 miliarde euro pentru a permite instituţiei de la Washington să se implice mai activ în combaterea crizei datoriilor de stat. Dintre statele zonei euro, Grecia, Irlanda şi Portugalia nu vor participa la programul de împrumuturi pentru FMI, deoarece au acorduri în derulare cu Fondul.

Statele din afara zonei euro ar trebui să participe cu 50 miliarde euro. Danemarca, Polonia, Suedia şi Cehia au acceptat de principiu să participe la finanţarea FMI, însă guvernatorul băncii centrale cehe consideră că împrumutul de 3,5 miliarde euro presupus de acest angajament ar eroda rezervele valutare ale ţării. De asemenea, la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat deschiderea ca România să împrumute la rândul ei instituţia financiară cu sediul la Washington.

Atingerea ţintei de 200 miliarde euro este destul de puţin probabilă, după ce Marea Britanie a respins propunerea, aşa cum a refuzat şi să participe la pactul de guvernanţă fiscală acceptat de celelalte state UE.

Tensiunile nu se opresc aici. FMI şi reprezentanţii Comisiei Europene au o relaţie tensionată cu oficialii maghiari. Discuţiile ce preced negocierile cu privire la un nou acord cu guvernul de la Budapesta au intrat în impas ca urmare a unei legi controversate prin care premierul Viktor Orban vrea să limiteze puterile băncii cen­trale. Oficialii FMI au plecat intempestiv de la negocieri, dar premierul Viktor Orban a declarat că se vor întoarce pentru că au de recuperat bani din Ungaria, debitor al FMI.

Şi reprezentanţi ai Băncii Centrale Europene (BCE) şi-au exprimat "îngrijorarea referitoare la independenţa" băncii centrale din Ungaria. În acelaşi timp, noua versiune a legii, înaintată Parlamentului de la Budapesta, conţine o serie de schimbări în bine faţă de varianta pentru care BCE şi-a exprimat opinia la jumătatea lui decembrie. Şi totuşi, "proiectul provoacă temeri că schimbările vor permite influenţarea procesului decizional în detrimentul independenţei băncii centrale", se afirmă într-un comunicat al  BCE. Cert este că soarta împrumutului pe care şi-l doreşte Ungaria atârnă de negocierile care deocamdată se afla în impas.