Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Motorul european franco-german funcţionează

fillon-francois-poza-reuters-philippe-wojazer.jpg

Premierul francez, François Fillon (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Premierul francez, François Fillon se află în Germania, unde a inaugurat deja împreună cu gazda sa, cancelara Angela Merkel, celebrul târg industrial de la Hanovra. Delegaţia franceză, din care mai fac parte ministrul Industriei, alţi responsabili politici, mai mulţi parlamentari şi mari patroni urmează să viziteze luni târgul.

După ce atitudinea Germaniei în privinţa Libiei a fost aspru criticată la Paris - reamintim că Berlinul nu s-a opus, dar nici nu a votat la ONU pentru o intervenţie a aviaţiei aliate - francezii şi germanii încearcă acum să-şi depăşească resentimentele pe tărâmul cooperării industriale.

Franţa este partenerul Germaniei la această ediţie a Târgului Industrial de la Hanovra, unde sunt prezenţi 6.500 de expozanţi din 65 de ţări. Francezii sunt extrem de bine reprezentaţi, cu 220 de întreprinderi.

În mesajele exprimate duminică seară la inaugurarea acestei importante manifestări, atât premierul Franţei, cât şi cancelara Germaniei au pus accentul pe încrederea lor în viitorul Europei. "Secolul al XXI-lea va fi mai european decât credem, iar cei care sunt de părere că mondializarea va antrena declinul continentului european se înşeală", a spus François Fillon.

De notat că premierul francez este un sincer admirator al performanţelor industriale şi comerciale ale Germaniei şi nu de puţine ori a afirmat că francezii ar trebui să ia ca exemplu modul în care germanii ştiu să se ocupe de economie.

Dacă în materie de politică externă nu se poate vorbi de un "motor european franco-german", când vine vorba de economie, lucrurile merg ceva mai bine între cele două ţări. "Europa are această specificitate şi anume că se întăreşte după fiecare criză", a mai spus François Fiilon, subliniind că în contextul acestei ultime crize "motorul franco-german" a ştiut încă o dată să-şi depăşească diferenţele şi să acţioneze în interesul tuturor.