Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nabucco mai aşteaptă un an

nabucco-harta.png

Traseul viitoarei conducte Nabucco

Proiectul Nabucco se amână din nou: construcţia conductei de gaz prin care Europa urma să importe gaze alternative la cele ruseşti va începe abia în 2013, un an mai târziu decât era prevăzut. De asemenea, primele gaze vor alimenta gazoductul abia din 2017.

Anunţul a fost făcut vineri, 6 mai, de acţionarii Nabucco. Aceştia ar trebui să admită acum că de fapt proiectul e mort. Iată cum comentează la RFI analistul Ionel Dancă de la The Money Channel, specialist în problema gazelor.

El crede că România, rămasă acum fără alternative ar trebui să încerce "să se pună bine" cu Rusia. În caz contrar, preţul la gazele de export riscă să crească şi mai mult, avertizează Ionel Dancă.

De la lansarea proiectului în 2004, Nabucco s-a dorit noua punte de gaz între Asia şi Europa. Gazoductul trebuia să contecteze regiunile cele mai bogate în gaze naturale (regiunea Caspica şi Orientul Mijlociu), cu pieţele de consum din Europa.

Conform proiectului Nabucco, gazoductul urmează să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică în Austria, pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria.

Companiile partenere sunt Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Costurile proiectului sunt evaluate oficial la aproape opt miliarde de euro, în baza unui studiu de fezabilitate realizat în anul 2005, însă surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Reuters că estimarea a fost ridicată la 12-15 miliarde de euro.

 
Ionel Dancă, intervievat de Lea Berzuc