Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât ne va costa o vizită la medic ?

200905-12426.jpg

Cât ne va costa o vizită la medic ?

O vizită la medicul de familie i-ar putea costa pe români cinci lei,
la specialist zece lei, iar la spital o sută de lei pentru o internare
de o săptămână. Aceste cifre au fost avansate de directorul general al
Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Celea. CNAS
analizează modalitatea introducerii sistemului de coplată.

O vizită la medicul de familie i-ar putea costa pe români cinci lei, la specialist zece lei, iar la spital o sută de lei pentru o internare de o săptămână. Aceste cifre au fost avansate de directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Celea. CNAS analizează modalitatea introducerii sistemului de coplată.

"Dacă oamenii vor şti că au de plătit bani la medic, atunci se vor gândi de două ori dacă mai merg sau nu atunci când nu au nevoie stringentă de un consult. Avem modele financiare pentru coplată, dar nu putem avansa cifre. Estimăm ca la medicul de familie să fie o plată de cinci lei, la specialist zece, iar la spital încă mai sunt discuţii. Ar putea fi plată pe zi sau pe internare, adică o medie de şapte zile o sută de lei. Oamenii trebuie să ştie că medicina nu este gratuită, ea costă şi încă foarte mult. Poate până la sfârşitul anului ar putea dispărea plăţile tăcute, dar sigur o perioadă vor merge în paralel", apreciază Cristian Celea.

"Suntem ultima ţară din Europa ca nivel al finanţării. Asigurările private ar putea fi o soluţie financiară, dar avem nevoie de o legislaţie europeană. În 2002 am avut ceva în acest sens, dar în 2005 a fost total amputată. O lege a asigurărilor private trebuie să asigure competiţia în mod real. Şi ar mai fi nevoie de o restructurare la nivel de mentalitate, întrucât sănătatea nu poate fi gratuită", completează Cristian Celea.

"Introducerea coplăţii, educaţia şi schimbarea mentalităţii, prevenţia, toate acestea fac parte dintr-o nouă strategie a autorităţilor", spune directorul general în CNAS.

"Sănătatea naţiunii este un indicator de securitate, la fel şi educaţia. Noi lucrăm la limitarea pachetului de servicii. Dar există categorii foarte mari de persoane cu venituri foarte mici, care nu vor putea să suporte coplata şi trebuie să o preluăm noi. Trebuie să fim foarte atenţi la organizarea serviciilor, pentru că acum oamenii pot pleca la tratamente în străinătate pentru care Ministerul de Finanţe, prin noi, va plăti sume de cinci, şase ori mai mari decât dacă bolnavul ar fi fost îngrijit în România", mai declară Cristian Celea. (CR - 26 mai 2009;19.25h)