Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolăescu: Autorităţile locale nu sunt obligate să majoreze taxele şi impozitele

nicolaescu-autoritatile-locale-nu-sunt-obligate-sa-majoreze-taxele-impozitele.jpg

Se majorează taxele şi impozitele locale de anul viitor?

Comunităţile locale nu sunt obligate să crească taxele, impozitele şi amenzile anul viitor. O spune la RFI viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. El precizează că e vorba doar de o propunere a Ministerului de Finanţe, de care primăriile nu trebuie să ţină cont neapărat.

Impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de Hotărâre al Ministerul Finanţelor, informează Mediafax.

Eugen Nicolăescu spune că "potrivit legii finanţelor publice locale, din trei în trei ani, Ministerul Finanţelor propune Guvernului nişte limite pe care le pot utiliza comunităţile locale, în stabilirea impozitelor şi taxelor locale. Este prevedere legală, n-a inventat-o nimeni, ea se practică de mulţi ani în România. Acum s-a încheiat perioada de trei ani şi Guvernul are datoria, conform legii, să facă asemenea propuneri. Ministerul Finanţelor este cel care face analize pe piaţă, ştie care este evoluţia ratei inflaţiei, ştie cum ar trebui ajustate nivelurile de impozite şi taxe şi face propuneri Guvernului. Guvernul aprobă prin Hotărâre aceste limite, pe care comunităţile locale le pot utiliza. Dar comunităţile locale, reţineţi, nu sunt obligate să le aplice! Dacă au suficiente venituri, nu le aplică, dacă vor să realizeze nişte proiecte sau programe comunitare şi au nevoie de resurse financiare suplimentare, pot să facă aceste mici ajustări de impozite şi taxe. Aceasta este realitatea".

"Sigur că domnul Ponta zice: "dom'le, pe mine Ministerul Finanţelor nu m-a informat". Ministrul Finanţelor spune: "eu n-am ştiut". Probabil că aşa este. Numai că funcţionarii aceia din minister, care au datoria să urmărească modul în care se realizează prevederile legale în vigoare au făcut proiectul la termen, l-au pus pe masă, astfel încât să existe o dezbatere publică transparentă, aşa cum prevede legea", conchide Eugen Nicolăescu.

 

Supărarea premierului

 

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară la Realitatea TV că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%. "Când am văzut ştirea, căci eu n-am văzut propunerea, l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o "Scrisoare pierdută". După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu Consiliul Local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat, pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum", a spus Victor Ponta.

 
Eugen Nicolăescu, despre majorarea taxelor şi impozitelor locale din 2013